Сряда, 20 Oct 2021
    
Бургас Общество

В Бургас няма да унищожават ваксини

  20.07.2021 13:53  
В Бургас няма да унищожават ваксини

„Ходим по ръба, за да не бракуваме“, заяви шефът на РЗИ

Слаб интерес през лятото - едва по 600 на ден се имунизират

Силвия ШАТЪРОВА

„В бургаската здравна инспекция нямат ваксини с изтекъл срок на годност и няма да унищожават такива“, заяви пред „Черноморски фар“ директорът на РЗИ -д-р Георги Паздеров. Не се задава и занапред такъв проблем.

Тук здравните власти успяват да балансират и да не задържат ваксини, а като разберат, че не могат да ги реализират, ги предоставят на други области. „Вместо да взимат от „Бул Био“, им даваме ние, или пък им искаме. Ходим по ръба“, призна д-р Паздеров.

В момента има слаб интерес към ваксинацията в района, той е заради летните месеци и привидното отминаване на вируса, което успокоява голяма част от хората.

В делничните дни се правят между 600 и 700 ваксинации на ден, заяви още Паздеров, в неделните дни се поставяли едва между 40 и 80 игли.

В събота бившите здравни власти разкритикуваха политиката на правителството по отношение на ваксинацията.

„Това правителство се провали, имаше две задачи да продължи ваксинацията с темповете, които започнахме. Тя е спряла, в края на юли ще бъдат бракувани няколкостотин хиляди ваксини, за които си скъсахме нервите да бъдат осигурени. Вие провалихте ваксинационната кампания“, обърна се проф. Костадин Ангелов към настоящия министър.

„Ако се появи нова вълна, ще имаме немотивирани лекари и обезглавени болници“, заяви бившият шеф на Центъра по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев, който бе пенсиониран от настоящия министър.

„Както видяхме през последните два дни, един от хората, които поправиха пътечковата медицина, не знае какво е диагноза и клинична пътека“, възмути се речовитият професор.

Според него в новия Национален план за борба в пандемията - новите неща не са нови, а новите не са хубави, в него не било записано, че вече в страната има ваксини. Той апелира хората да се ваксинират и заяви, че и „Модерна“, „Пфайзер“ и „Астра Зенека“ покриват новия Делта вариант.

„Виждате, че нищо хубаво не се очаква в здравеопазването, затова се ваксинирайте“, каза още професорът.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Адвокат Драгомир Ошавков за проблемите с тока в бургаски квартали: Ако от EVN не обезщетят хората, сме готови да ходим на съд
  21.07.2021 12:43      

Интервю Георги РУСИНОВ   -Адвокат Ошавков, присъствахте на пресконфе