Неделя, 17 Oct 2021
    
Избори 2021

ЦИК е готова с окончателния списък на депутатите

  17.07.2021 09:43  
ЦИК е готова с окончателния списък на депутатите


28 избрани депутати от два многомандатни района са подали декларации, с които да определят кой район предпочитат да представляват, съобщава БНТ, позовавайки се на ЦИК. Заместник-председателят на Има такъв народ Тошко Йорданов ще бъде депутат от Пловдив, а Мика Зайкова, която е най-възрастният депутат, избира Смолян.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова освобождава място за следващия в листата от Варна. Също от София предпочита да е депутат съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Предстои решението на ЦИК да бъде обнародвано в Държавен вестник, а първото заседание на 46-тия парламент ще бъде в сряда, 21 юли.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще е депутат от Шумен, а председателят на "Изправи се!Мутри вън" Мая Манолова - от Благоевград, предава БТА.

Двайсет и осемте народни представители, избрани в два района, - сред тях и лидерите на основни политически сили, вече са решили откъде искат да влязат в парламента.

Ива Митева е от 24-ти МИР-София. Бившият здравен министър Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) ще бъде народен представител от Велико Търново.

Николай Хаджигенов (ИМВ) влиза в парламента от 25-ти МИР-София и освобождава мястото в Пловдив.

Със същото решение ЦИК обявява за избрани в 46-то Народно събрание още 28 кандидати, които заемат освободените места. Така Манол Пейков става депутат от листата на "Демократична България" в Пловдив на мястото на Христо Иванов.

От 23-ти МИР-София от листата на "Изправи се!Мутри вън!" влиза Димитър Делчев, вместо Мая Манолова. Мария Капон пък заема освободеното от Николай Хаджигенов място от Пловдив.

Избирателната активност е преминала 40% благодарение на по-голямото гласуване с хартия, обясни пред БНТ заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров. Гласуването с машини е 38%, а с хартия е 55%. В секциите, в които се е гласувало с хартия, са гласували повече от половината избиратели за разлика от секциите, в които задължително се е гласувало с машини.

"Това е на вниманието на конституционните съдии, които с решаващите си гласове превърнаха тази норма - нормата задължително използване на машина или задължително използване на хартия като конституционна", уточни той.

"Хубаво е да има машини, но най-хубаво е избирателите да имат избор. В тези избори всичко беше готово, за да може паралелно да се избира да се гласува с машина или с хартия, просто кодексът го забранява", допълни Димитров.

Винаги съществува потенциална опасност машините да се манипулират особено когато станат собственост на България, коментира още той.



 


Анкета

Мнения

Айтос Мнения
Президентът Радев в Айтос: Денят е тържествен и няма да говоря за политика
  18.07.2021 13:18      

Президентът Румен Радев и Областният управител проф. Мария Нейкова днес пристигнаха пред Общината