Петък, 15 Oct 2021
    
Бургас Общество

Книга съхранява кулинарната памет на бургаските жени

  16.07.2021 16:08  
Книга съхранява кулинарната памет на бургаските жени

Дона МИТЕВА

749 рецепти събраха в книга от Бургаско независимо женско дружество „Самосъзнание". Тя бе представена от председателката на дружеството доц. д-р инж. Снежана Стоянова, а подслон на събитието даде Домът на писателя - къща, която е била дарена от основателката на дружеството Жени Божилова Патева за детска градина на социално слаби семейства.

Рецептите са обособени в няколко глави. Книгата включва кулинарни шедьоври още от 1905 година, които са издирени от архивите. Към тях са добавени и съвременни рецепти от настоящите членове на женското дружество.

При представянето на книгата инж. Снежана Стоянова подчерта, че в сборника „има рецепти за всеки вкус“. От архива „на светло“ излизат две книжки  - „250 изпитани рецепти“ и „ 300 изпитани рецепти“, които дават основата на новата книга. Към тях са добавени и съвременните рецепти.

„Всички сме автори на тази книга. Тя е посветена на членовете на дружеството и е в полза на всяка бургаска, а защо не и българска жена и семейство“, обобщи инж. Стоянова. Тя самата присъства с девет рецепти в сборника. „Нашите рецепти също са запазени от майки и баби. Например Надка Драгомирова, която е съвременен член на дружеството, предостави около хубави 100 рецепти от кулинарните тефтери на баба си и майка си, които е съхранила“, разказа инж. Стоянова.

Екземпляри от изданието са дарени на бургаската и националната библиотеки, както и на читалища  в града.

Освен че книгата съхранява кулинарната памет на бургаските жени, нейната продажба е и част от благотворителна акция.

„Със средствата, които ще се съберат от продажбата на книгата ще бъдат закупени пюрета, памперси и памперсгащи за деца от 0 до 3 годинки. Тях ще предоставим на инициативата „Елха на доброто“ на Областна управа в края на годината“, обяви председателката на дружеството. Тя благодари на Община Бургас, с чиято финансова подкрепа, като субсидия за дружеството е издадена книгата.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие, заяви Николай Василев
  16.07.2021 13:25      

Искам да благодаря на ИТН и лично на лидера Слави Трифонов за Голямото доверие", каза Никола