Вторник, 12 Oct 2021
    
Царево

Кметът на Царево: Приемането на ОУП е по-важно от създаването на нови защитени зони

  13.07.2021 16:36  
Кметът на Царево: Приемането на ОУП е по-важно от създаването на нови защитени зони

Георги РУСИНОВ

 

Приемането на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево е по-важно от създаването на нови защитени зони. Това коментира кметът на морската община инж. Георги Лапчев във връзка със създаване на защитена зона „Корал“. Градоначалникът внесе докладна записка в местния парламент, която мнозинството подкрепи на редовната си сесия за юли. С нея Общински съвет – Царево се обявява против създаването на нови защитени зони, докато не се приеме ОУП-а.

„Крайно време е, когато се коментират важни теми, свързани с бъдещето на Община Царево, да има широк обществен дебат, а не някъде, в някакъв кабинет и една сутрин да се събудим и да разберем, че бащините ни земи са се превърнали в поредната защитена зона. Точка номер 8 в дневния ред не касае противопоставяне на общината към защитените територии, а напротив. 2/3 от Община Царево представлява защитени територии“, каза кметът в края на сесията на Общински съвет – Царево.

Той обясни още, че не е коректно да се говори за нови защитени зони на територията на общината, без знанието на местните жители.

„Навярно по закон е така, навярно може да бъде пренебрегнато мнението на местния парламент. Истината е, че хората трябва да знаят. Силно вярвам, че веднъж завинаги трябва да се тръгне в посока приемане на ОУП със задължителна екологична оценка, която е неразделна част от ОУП. ОУП се възлага от регионалното министерство, а не от общината. Когато се хвърлят обвинения към общината е хубаво тези, които ги правят първо да прочетат закона. 11-та година нямаме ОУП. Моите опасения са, че нова защитена зона ще стопира приемането му“, поясни Лапчев.

Кметът напомни и че друг важен план стои 20-та година в изчакване – този за управление на планина Странджа.