Понеделник, 11 Oct 2021
    
Мнения

Eдин от бившите царски хора в Бургаски регион – Стефан Кенов, за проектокабинета на Николай Василев: Ако това правителство бъде избрано, няма да има корупционни скандали

  13.07.2021 16:15  
Eдин от бившите царски хора в Бургаски регион – Стефан Кенов, за проектокабинета на Николай Василев: Ако това правителство бъде избрано, няма да има корупционни скандали

Интервю на Силвия Шатърова

 

Стефан Кенов е един от бившите хора на НДСВ в Бургаски регион, бе зам. областен управител нна Бургас, познава добре Движението и управлението в онзи период от историята на страната. За него този проектокабинет трудно би минал в НС без БСП и ДПС, от друга страна, ако те не го подкрепят това ще е знак, че отхвърлят експертността и ще се тръгне на трети избори, които ще доведат до тотална победа на ИТН.

За тях ситуацията е 50:50 – казва Кенов и споделя, че точно Николай Василев е автор на реформата в държавната администрация, след него такава не е правена. А реформата е крайно необходима и точно той е човекът, който може да я осъществи, защото в администрацията нещата не вървят добре и това пречи на бизнеса.

В момента е адвокат, общински съветник и се занимава с животновъдство в района на Сунгурларе.

 

 

– Г-н Кенов, какъв е вашият първи прочит на проектокабинета на „Има такъв народ“, предложен от Слави Трифонов? Вече втори ден се говори, че това са юпита от времето на НДСВ. Вие ги познавате добре като експерти и политици.

– Ако има човек, който може да направи реформа в държавната администрация, то това е Николай Василев. Познавам го лично, той е свръхподготвен, има нужното образование, опит, бил е на най-високото административно ниво, бил е вицепремиер в най-доброто управление на страната, което бе от финансова и икономическа гледна точка в периода от 2005 - 2009 година. Ако си спомняте едно време Иван Костов беше министър-председател и председател на държавната администрация. Има нужда от човек, който да се занимава с държавната администрация и най-добре е това да е министър-председателят.

Една дигитализация ще облекчи адвокати,  съдебната система, търговията на недвижими имоти и всичко, свързано с автомобили.

По отношение на Любомир Дацов, който е предложен за министър на финансите, безспорен експерт, и него познавам. Шест години прави едни от най-добрите бюджети на страната , добре структурирани и добре изпълнявани от 2003 до 2009 година. Невероятен финансов и икономически експерт е Любо Дацов. Има виждане за управление на страната. Ще се справи блестящо.

Николай Радулов познавам също добре от „България без цензура“, безспорен експерт в сигурността, човек с високи морални качества. За него никога не се е чуло нищо лошо, знаете, че хората в силовите министерства постоянно са замесени в скандали, къде верни, къде – не. Срещу Николай Радулов не се е чуло нищо. За другите хора в кабинета аз не мога да говоря, но тези, за които ви казах, бяха с екипи, мисля, че ако бъдат подбрани или върнати експерти в министерствата, може да се работи активно.

Ако това правителство бъде избрано, няма да има корупционни скандали със сигурност, каквито е нямало с тези министри и ще има визионерство в това, което се върши. Имаме нужда от реформи, особено в администрирането на услугите за гражданите.

– Казват, че е правителството на зависимости, НДСВ, ДПС му бабували?

– Не мога да кажа, поглеждам го като експертно това правителство и ако има добра подкрепа, то ще си работи.

– Как гледате на приоритетите, които изброи Слави Трифонов?

– В темата Правосъдие – закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, ако ГЕРБ, БСП и ДПС  отхвърлят тази идея, Слави ще хвърли оставката. Но ако НС бойкотира това правителство в момента, в който се стигне до нещо противоречиво и не бъде прието като политика на Министерски съвет, тогава може да се стигне до предсрочно прекратяване на мандата му.

Ще мине кабинетът сега, защото ако не стане и се отиде на нови избори, то Слави ще е е безспорен победител. Ако то стане факт, персоналната отговорност е на Слави Трифонов. Така останалите партии ще си решат проблема с политическата отговорност като го подкрепят и ще го оставят да работят.

Има някои точки от програмата, които са доста либерални – това за концесията на магистралите, имаше такава идея от времето на НДСВ. Да се привлече частен ресурс да се изграждат, за да не се натоварва държавният бюджет и те да събират такси. Когато нямаш пари, по-добре ги дай да ги построят. Това е разумно. Другото либерално нещо, което чух, е приватизацията на ББР. За нея е добре това, но първо да се направи одит – кой какво взел, какво върнал. Да не се получи, че закриваме една банка и кой взел, кой дал – да не се знае.Експерти от НДСВ е имало и ще има във всички правителства след това. Лъчо Иванов беше човек от НДСВ, имаше и други хора в ГЕРБ от тази партия.

НДСВ е управлявала 10 години, четири самостоятелно и 6 в коалиция, тогава се създадоха експерти и няма как тези хора да ги лишиш от участия в други формации и други експертни правителства. Експертизата се търсеше и в други експертни кабинети. Огнян Герджиков беше министър-председател, те са се доказали във времето. Мисля си, че никой от тях не е останал без работа, но е узрял за някои политически виждания. По отношение на тримата нямам забележки като експертиза, морални качества, другите хора не мога да ги коментирам.

– Идеята, която се прие като екзотика – за БГ астронавти в НАСА…

– Това са идеи, дълго налагани от Соломон Паси. Знаете, че той е пронатовски и проатлантически настроен. Слави Трифонов изкара на преден план иновативната икономика, не може да предлагаш икономика само на зеленчуците и телешкото месо. Отделно като научих, че само ние не сме членове на Европейската космическа асоциация, малко се зачудих, надали е толкова висок членският внос.

– Социалните мрежи разкостиха министъра за ромската общност.

– Момичето от ромската общност като министър без портфейл е политически знак към общността. Това означава, че това правителство ще има особено отношение към нея, трябва да им променим средата, в която живеят, не може да ги оставим в гетата, а това става чрез личния пример на човек от тяхната общност. Голяма част от този етнос работи навън, купува си скъпи имоти тук и им трябва представителност. Знаете, че интеграцията в САЩ на негрите е станала в момента, в който са поставили техен човек на висок пост. Те трябва да виждат смисъл да участват в обществения и политически живот на страната.