Събота, 25 Дек 2021
    
Бизнес

Чуждите туристи вместо България избират Албания и Черна гора

  10.07.2021 17:42  
Чуждите туристи вместо България избират Албания и Черна гора

Дона МИТЕВА

„Ако сезонът продължава така – нещата ще бъдат много зле. В момента пълняемостта на хотелите в Слънчев бряг е около 25%, което е нищо. Има и хотели, които не са отворили и няма да отворят, защото разходите са прекалено големи. Правителството, както и предното, и това само дава нишани, че ще помогне, но не помага. Не разбирам това – заповед от днес за утре“, казва Янчо Петров, хотелиер, от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Това от своя страна води и до сериозни проблеми с кадрите. В Слънчака продължават да се търсят хора за всякакви позиции. Най-сериозна си остава липсата на готвачи. Заради несигурността при отварянето на хотелите и заради рестрикциите повече от година, една част от хората, традиционно заети в туризма, се преквалифицираха или се върната към старите си професии.

„Имали сме слаби летни сезони, пречки и всякакви рухвания на икономики. От 2000 година се занимавам с туризъм, но като последните две години никога не е било“. Това коментира Диян Минков, управител на „МД тур“. Той съобщи, че заради новата заповед на Здравното министерство и разделянето на държавите в различни зони вече имат отлив от предварително записани почивки у нас, нищо че заповедта влезе в сила от началото на юли.

„Изместват се групи към Черна гора, Албания – туристите отиват към зони, където няма тестове, там пакетът им излиза с по-ниска цена“, казва той. „Ние работим основно на пазарите Украйна и Полша. Нашите партньори вече се изнасят към други дестинации. Изместват групи към други по-атрактивни места, където няма тестове. Там пакетът им излиза по-евтин и в тази криза това е удобно“, обяснява той, допълвайки с факта, че вече имат отказани 20% - 30% от резервациите от първи юли. Очаква се тепърва да продължат с анулациите, ако остане в сила това всяка седмица да се актуализира цветът на държавите.

„В момента цените на хотелите в Албания, Македония, Сърбия, Румъния са завишени заради огромния поток туристи, който приемат“, допълва Яница Динева от „Динита турс“. Тя обясни, че масово българите също се пренасочват за екскурзии към тези държави, за да могат да си използват парите от платени резервации по други дестинации. „Там като сме на място, е пълно с украинци и поляци, които отново са се пренасочили“, допълва тя.

Нейни колеги допълват, че техни чуждестранни партньори предоговарят и пренасочват почивки, записани за България към Хърватия.

Освен че летният туризъм си заминава „по жилетка“, хората от бранша смятат, че и зимният е изтърван, защото точно летните месеци и организацията на туристопотока , в тях е един от факторите, които подготвят зимния сезон. 

„Насадената несигурност у чуждестранните партньори си остава. Как ще се върне доверието им към страната? Колко време ще отнеме това?“, пита се Динева. Тя припомни, че още миналата година хората от бранша изготвиха протоколи, с които да може , чужди туристи да влизат в България и българи да ходят в чужбина, и трябваше тази година да работят, но това не се случва. „Бяха направени програмите, имахме записвания, но сега тези нови правила и зонирането спират резервациите. Готови почивки с поляци се отказват. Постоянно се обаждат контрагенти и отказват резервации“, казва тя.

Това, че всяка седмица може да се промени цветът на дадената страна, не дава възможност да се заявяват почивки, е друга несигурност за бранша.

„Хората от България пътуват свободно до морските ни курорти. Каква тогава е разликата дали летовниците идват от Киев, или от друг град на България, при положение че в Украйна заболеваемостта в момента е 1,38%“,  дава пример колегата й Минков.

Той не може да си обясни и защо в страната влизат румънците и чехите, но не и други чужденци. „Оставам с впечатлението, че държавата не иска в хазната й да влязат свежи пари и тя не се интересува от това да поддържа входящия туризъм“, казва Минков.

Според колегата му Валентин Атанасов, „Рафаел-инфо-култура и туризъм“ – Бургас, новите правила за влизане у нас по-скоро задълбочават, отколкото да разрешават проблема с туристите.

„Ние разчитаме много на основните пазари Украйна, Беларус, Полша, Чехия, а те вече се ориентираха към Хърватска, където PCR тестът отпадна. Хората гледат да възстановят икономиката си, а ние работим срещу самите нас.

Идващите от Унгария например трябва да влизат в България без тестове, защото така или иначе са с изграден иминутет от ваксиниране, защото броят на получилите ваксини е огромен“, каза още Атанасов.

„Сезонът не започна както трябва - водим битка за всеки турист, тази заповед просто ще приключи България като туристическа дестинация с това, което са измислили“, рисува негативната картина и Иван Кирязов, туроператор, и настоява да се върне старият вариант на пропускане в страната на чужди туристи с двата видове тестове, с документ за ваксинация или с такъв за преболедувал.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може