Вторник, 05 Oct 2021
    
Избори 2021 Мнения

Юлияна Мръчкова, кандидат-депутат, „Изправи се! Мутри вън!“: Без да уведомяват родителите, намаляват броя на деца в елитните гимназии в Бургас

  06.07.2021 17:12  
Юлияна Мръчкова, кандидат-депутат, „Изправи се! Мутри вън!“:  Без да уведомяват родителите, намаляват броя на деца в елитните гимназии в Бургас

 

В предизборната програма на „Изправи се! Мутри вън!“ има редица мерки за подобряване на предучилищното, училищното и висше образование. В това е категоричен кандидатът за депутат от бургаската листа Юлияна Мръчкова. Тя е на 47 години, семейна, с две деца - икономист, инженер-химик биотехнолог.

„Първото нещо, което бих предложила, ако стана депутат, са законови промени. В съществуващия от 2016 г. Закон за образованието и всичките придружаващи го наредби има много неясноти, които затрудняват не само четящия родител, а и учители, директори на училища. Има доста неща, които трябва да отпаднат, като едно от тях е Националното външно оценяване в четвърти и десети клас и дадената възможност на неориентираните все още в десети клас деца да приключат с образованието си. Пренасищането с матури в 4, 7, 10 и 12 клас не е необходимо и води до сериозни затруднения, както при децата, така и при родители, учители и ръководство“, казва тя.

Според нея съществуващият модел трябва да бъде драстично изменен.

„Преосмисляне и промяна на училищните програми, учебници и Държавни образователни изисквания в училищното образование. Завишаване броя часове по природоматематическите предмети с оглед нуждата от повече такива кадри в сферата на системата на образование. Промяна на училищните програми при работа с ученици със СОП, тъй като сегашните са крайно неефективни и неподходящи. Осигуряване на контрол и мандатност в работата на директорите на училищата и детските градини. Възможност за оценяване на институцията от родители и ученици, от учители и трети страни. Подобряване материалната база на училища, детски градини, висши учебни заведения. Съвременно оборудване на кабинети по природни науки, за техника и технологии на учители и ученици“, категорична е Мръчкова.

Проблемите, които поставят пред нея родители и хората от областта, които са в сферата на образованието, са много и от различно естество.

„Запозната съм до голяма степен с тях, тъй като съм председател на обществен съвет към две големи елитни училища в Бургас. Един от тях, явил се наскоро, е намаляването без дадена предварителна гласност, за първа година на броя деца в елитните гимназии с около 12 деца в гимназия дори и повече при по-голям брой паралелки, при положение че кандидатстващите в област Бургас след 7 клас са повече и се увеличават всяка изминала година. Прави се едно преразпределение, с което родителите не сме съгласни и се обръщаме към РУО-Бургас, Община Бургас и МОН за запазване броя ученици в училищата в града още през тази учебна година – 2021-2022 г., както предходните учебни години. Родителите бяхме информирани на доста късен етап, когато кампанията по кандидатстване беше вече стартирала. Възможно е и някои все още да не знаят какво се случва. Трябва да има ясни и уеднаквени правила при кандидатстване по всички области в държавата ни, а не както в случая само в Бургас и Варна да няма квоти момчета, момичета при кандидатстване след 7 клас. Случва се определени паралелки да са с по едно-две момчета и обратното. Балансът по този начин се губи и вреди според мен на развитието. Принципите в образованието трябва да са еднакви за всички“, заявява кандидат-депутатът.

Според нея трябва да се дадат повече правомощия на педагогическите съвети да решават важни въпроси на училището, в което работят, и ако трябва, да им се даде повече независимост и самостоятелност, както това се случва с висшите учебни заведения. И нещо много важно: да се организира така учебната дейност, че учителите да не бъдат подлагани на натиск от всякакви организации, да бъде гарантирана тяхната неприкосновеност. Трябва да се засили работата на националния инспекторат, за по-добър контрол върху всички дейности в образованието и да се осмисли ролята и дейността на РУО по места за подобряване работата в училищата и осъществяване на контрол и помощ в сферата на образованието.

„Да се въведат по-строги мерки за учениците, за да нямат чувство на безнаказаност. Създаване на специална програма за учители новатори – възможности за насърчаване на тази група хора и споделяне на практиката им. Да се даде възможност за реализиране на проекти на учители – директно финансирани и управлявани от тях. Разширяване на възможностите за засилено взаимодействие с родителите – финансиране на дейности за тази работа“, уточнява тя.

Нивата на училищната инфраструктура и спортните бази в учебните заведения в региона не са добре на доста места, смята кандидат-депутатът.

„Има все още много училища, които не са реновирани и с доста зле изглеждаща материална база. Спортните площадки са в трагично състояние, като добавим, че има сериозен риск за живота и здравето на децата, тъй като способстват за тежки физически травми. Някои училища са с подготвени от години проекти и все още стоят неизпълнени, с това трагичната картина на материалната база на училищата придобива завършен вид. Удовлетворяват се желанията на определени училища, а другите – да почакат! Така се действа в региона. Жалкото е, че парите не са малко, а хиляди – в запор от бюджетите на училищата, с които реално можеха нещо да направят за подобряването й. В момента едно от тях на второ място в града ни по брой отличници тази година на НВО след 7 клас е с течащ покрив, несанирано и в окаяно състояние спортни площадки, като „Гаврош” на фона на останалите лъскави сгради. Родителите отново се обръщаме към Община Бургас за съдействие, с надежда да се стартира изпълнението на проектите“, посочва Мръчкова.

Нейното виждане за образованието на децата до 12 клас е, че трябва всичко да е безплатно.

„Да се осигури равностоен старт на всички, защото те са нашият живот и подкрепата занапред. Всеки родител се стреми и иска детето му да е щастливо, но не всеки има необходимите средства да го осъществи. Детските градини и ясли трябва също да са безплатни“, уточнява тя.

Методите и подходите в образованието според нея трябва да се преосмислят сериозно.

„Аз имам две висши образования, за което благодаря на родителите си. Успях и работя в престижна компания в Бургас. Харесвам работата си. В днешни дни обаче нещата не се случват по този начин, защото няма достатъчно работни места, закриха се предприятия и бизнесът на много хора и фирми беше унищожен. Тук отбелязвам, че ние трябва да направим всичко възможно и да търсим решения да съхраним децата си в България, а не да се скитат по „чужбината“. По този начин много неща ще се променят и подобрят. Сегашните методи и подходи в образованието ще се преосмислят със законови промени, които са крайно належащи, и чрез създаване на програми, променящи имиджа на образованието в обществото. Качественото образование повишава уменията на младите хора (не само академичните им познания) и те могат по-добре да се реализират на пазара на труда, а бизнесът ще търси повече такива подготвени кадри“, смята тя.

За финал Мръчкова призовава избирателите да подкрепят нея и коалицията с бюлетина номер 8, преференция 108.

„Изправете се заедно с нас да реализираме общите ни каузи, гласувайте без страх и вярвайте в промяната!“, завършва кандидат-депутатът.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения