Неделя, 26 Дек 2021
    
Царево

Ватосът е шампионът на лятото сред рибите в Царево

  05.07.2021 08:30  
Ватосът е шампионът на лятото сред рибите в Царево


Ватосът е шампионът на лятото сред рибите, съобщиха рибари от Царево. Те ловят по много от вкусната риба и я продават още от лодките на туристи и ресторантьори. Купувачите ги чакат на пристанището и вземат от пресния улов, директно от лодките.

Килограм от ватоса, наричан още “морска лисица”, върви по 10 лева. Най-големият деликатес, приготвян от тази риба, са перките ѝ на тиган. Ватосът прилича много на калкана, но има дълга опашка. Разлика има и в цената - калканът е най-скъп на борсата - по 30 лева килото, докато ватосът се харчи с 20 лева по-малко.

Той се лови с мрежи. Морските вълци ги хвърлят за калкан, но ватосът е най-много за момента, разказват рибарите, цитирани от "Труд". В последните дни се пада по 200 килограма на лодка, което си е много добра слука, коментират те.

Те хващат и попче на въдица, което върви по 7-8 лева килограма, а даляните ловят предимно сафрид. Рибата е дребна и се харчи с левче по-малко от попчето - по 6-7 лева, но на рибната борса “Краснодар” има и едър сафрид, по 12 лева за килограм.

Дребният сафрид в морските ресторанти вече е изместил цацата. Местни и туристи масово го предпочитат и поръчват чинии с пържен сафрид. Освен пържени попчета, сафрид и хамсия, гостите на заведенията поръчват печена риба, калмари и миди. Въпреки жегата, мнозина предпочитат и рибена чорба, която се прави от пресни рибки. Майстор-готвачите се надпреварват в приготвянето на вкусните супи с “тайна” подправка девесил и следват правилото, че колкото повече видове риба има в чорбата, толкова тя е по-вкусна.

На даляните рибарите вадят и скорпид, който има отровно жило, но щом се обработи, от него става перфектно филе. Често в мрежите има и “морска врана”, която е вкусна на скара.


 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може