Четвъртък, 30 Сеп 2021
    
Общество

Неправителствени организации и лекари зоват: Дефибрилатори на обществени места

  28.06.2021 14:29  
Неправителствени организации и лекари зоват: Дефибрилатори на обществени места

Експертите искат и по-широка кампания за обучение на населението

Ина ПЕТРОВА

Ще има ли скоро автоматични външни дефибрилатори на обществени места? Въпросът отново стана актуален след драматичния случай с датския футболист Кристиан Ериксен, който бе спасен на футболния терен след сърдечен арест, именно с такъв апарат.

Идеи за поставяне на дефибрилатори на публични места, като авто- и жп гари, МОЛ-ове, паркове, стадиони, концертни зали, дойдоха от неправителствения сектор. Подкрепа получиха от БЧК и от лекари в Бургас.

Бързата реакция е от съществено значение в ситуация, свързана със сърдечен арест, обяснява Марияна Манушева, председател на фондация „Първите три минути“, от където настояват за поставяне на дефибрилатори на публични места.

„Всичко това се прави, защото статистиката недвусмислено показва, че внезапният сърдечен арест е една от най-честите причини за смърт в цивилизования свят, включително и при хора, които привидно имат добро здравословно състояние. За съжаление, когато възникне сърдечен арест, много рядко тези хора оцеляват до пристигане на линейка, защото мозъкът може да издържи без кислород до 3 минути, след това започват да настъпват увреждания“, посочва Манушева. Тя допълва, че и най-бързата линейка пристига след 8-ама минута, когато вече е късно. В другия случай, свидетелят на инцидента може да направи сърдечен масаж и изкуствено дишане и при донасянето на такъв апарат да направи дефибрилацията. Така шансът за оцеляване на пострадалия, казва Манушева, се повишава на 50-70%. 

Фондацията вече има успешни проекти в столицата, където с тяхна помощ са поставени дефибрилатори на обществени места. Двигател за това са и различни общински програми, споделят от неправителствената организация. Дават пример с Пловдив, където от миналата година има дефибрилатори на 8 публични точки.

В Бургас към момента няма подобна инициатива. Макар че лекари и организации подкрепят идеята за поставянето им. Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Асен Кърджиев споделя мнението за важността на дефибрилаторите на обществени места, като посочва и задължителното условие преди това населението да бъде обучено.

„Макар че дефибрилаторът е автоматичен и прави всичко сам, човекът трябва да знае какво трябва да направи. Да го постави на равно, да не е на мокро, мъгла, да не вали дъжд. Нужна е кампания за обучение, като това може да се включи в курсовете за шофьори и в различните доброволни формирования, които БЧК имат, в МОЛ-овете магазинерите, които продават, персонала по летищата и т. н.“, подчертава д-р Кърджиев. По думите му това не е сложно и има възможности да се случи.

За поставяне на автоматични дефибрилатори на обществени места се обявиха и от БЧК. „Винаги, където има струпване на повече хора, е желателно да има повече възможности да се спасява човешки живот. Първата долекарска помощ е водеща дейност не само за БЧК, но въобще за международното движение“, обяснява директорът на червенокръстката организация в Бургас Виолета Радева. Освен задължителното обучение на кандидатите за шофьори БЧК предлага и обучение за различни трудови колективи във фирми и институции. Сред последните обучения по първа долекарска помощ е това за служители на Автомобилна администрация и Общински имоти в Бургас.

От организацията допълниха, че към момента няма нормативен документ, според който водните спасители да се обучават за работа с дефибрилатори. С подобни предизвикателства трябва да се справят реаниматорите от медицинския пункт на плажовете. Подобен реанимационен пункт, според Наредбата за водноспасителната дейност се разкрива на морски ивици от 1 до 3 км, поясниха от Регионалната здравна инспекция. Според изискванията й, в пункта, наред с другите задължителни апарати за спасяване на човешки живот, е посочена необходимостта и от портативен дефибрилатор.

У нас отделни училища в столицата са закупили такива апарати. Фирми и по-големи компании също са снабдили офисите и административните си сгради с подобни устройства.

Поставяне на дефибрилатор може да се осъществи и чрез кампанията на фондация „Първите три минути“ - „Стар акумулатор за нов дефрибилатор“. Средствата от рециклирането се насочват към закупуване на такива апарати, като кампанията засега действа в столицата, но целта е да се разшири и стане национална. 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен