Понеделник, 27 Сеп 2021
    
Бургас

Спасена или похитена е сляпата котка на Недялко Йорданов?

  28.06.2021 14:30  
Спасена или похитена е сляпата котка на Недялко Йорданов?

Георги РУСИНОВ

 

Истинска мелодрама се заформи около сляпата котка Лъки, която живее в двора на къщата на бургаския поет Недялко Йорданов. В неделя той алармира чрез социалната мрежа Фейсбук, че екоорганизацията Purr Paws са взели котката му, за да я продадат в Германия.

„Това е нашият двор, в който живееше моята Лъки. Беше прекрасно чисто беличко коте, напълно сляпо по рождение, но знаеше всяко кътче от двора. Имаше си любими места за обхождане и поспиване, имаше си специална къщичка за през нощта. Много обичаше да се целува с Шаро. Иван се грижеше за нея, когато ни нямаше и я обичаше като свое детенце. От това ли я "спасиха" крадците от Рurr Paws ,за да я продадат в Германия“, написа поетът във Фейсбук, показвайки снимки на котето в двора на къщата.

Част от коментиращите казуса бургазлии не приемат сериозно твърдението, че котката е взета, за да се продаде, тъй като улиците и без друго са пълни с котки, така че защо не продават тях, питат те.

Самата организация е излязла със становище във Фейсбук страницата си.

„Котката е прибрана от улицата, не от двора – не сме престъпници. Това става още през месец май. Разбират за липсата й в края на юни. За това време котката имаше късмет и срещна своя осиновител. Тя има законен собственик. Снимките на лична котка, замесени в български безумен спор, трябва да се случват със знанието и позволението на собственика. От уважение. През уикенда всеки интелигентен човек уважава правото на спокойствие и почивка на другите. Няма сега да разказваме на семейството всичко, за да задоволим любопитството на случайни хора“, пишат те.

Коментарите под публикацията са буквално хиляди. Трудно може да се определи кои преобладават повече – защитниците на организацията, или тези на Недялко Йорданов. Проблем в случая за мнозина се оказва и че организацията е публикувала снимка на друго сляпо коте. Обещават да пуснат снимки на действителната котка. От коментар на организацията по темата става ясно, че котката е в Германия.

Ден по-късно поетът продължава битката за Лъки.

„Организацията Purr Paws въпреки абсолютните доказателства, че Лъки е моята котка и вече пет години е под прекрасните грижи на моя семеен приятел, който живее в моята къща, а аз четири-пет месеца в годината живея в родния си град и внучетата ми тъгуват за нея..., въпреки това въпросната благотворителна организация отказва да каже къде се намира в момента Лъки. Насъскала е няколко анонимни трола, с измислени имена и без никакви данни за себе си, които да ме обвиняват и ругаят и да се пишат за спасители на моята котка. Аз вече се съмнявам, че тя още е жива, след като пет години слепичка е свикнала на всяко кътче от двора и къщата. За това ще се обърна към бургаската полиция, която поне да разбере къде и при кого се намира Лъки или вече е мъртва. Оказа се, че няма друг начин да узная за съдбата й“, пише Йорданов.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен