Неделя, 26 Сеп 2021
    
Бизнес Бургас

Жената, която разкрива прелестите на Бургас

  27.06.2021 16:28  
Жената, която разкрива прелестите на Бургас

Дона МИТЕВА

 

Откакто се запознах с Яница Динева, в главата ми все се върти мисълта на Дейл Карнеги: „Ако съдбата ти даде лимон, направи си лимонада, вместо да се оплакваш, че е кисел“. Тя и семейството й са точно от този тип хора. Отдадена на туризма, дори в тежката пандемия, тя търси нови форми на реализация, вместо да се тюхка и оплаква.

Обича да пътува като екскурзовод – да показва, да разказва и да слуша хората. Така се раждат и по-голямата част от идеите й. „Клиентите са неизчерпаем извор, само трябва да ги слушаш“, категорична е тя.

От далечната 1993 година Яница Динева продава екскурзии. В Слънчев бряг е и екскурзовод по маршрутите с чуждестранни туристи до Варна, Созопол и прочутото „Българско село“. Както самата се шегува: „попълвах дупки всякакви“, защото владее немски, английски и руски. Затова й поверяват комбинирани групи туристи от различни националности в нейния автобус. Изработва своя методика как да изнася беседа за един и същи обект на различните езици.

Кариерата й преминава и през малка немско-българска туристическа агенция, и през тогавашния Комитет по туризъм.

Докато следва в Икономическия университет, Яница работи в „Турекспо“ – Варна, фирмата, организираща "Панаира на туризма и свободното време", с управител Герчо Герчев. За времето си това е най-големият туристически форум, провеждащ се два пъти в годината. Там се запознава с представители на Комитета по туризъм, които харесват работата й и я вземат в столицата по Програма ФАР – проект „Институционално укрепване на туризма“. След приключване на проекта не иска да се връща към Бургас, а настъпва тежката зима с девалвацията на лева, и започва работа в чейндж бюро, смятайки, че е скъсала с туризма. Новото работно място й позволява да пътува много – обикаля из цяла Европа.

Уж за малко, да направи услуга, започва работа в Слънчев бряг за немско туристическо бюро. Работи основно с туристите им от Щутгарт, защото разбира техния диалект.

В най-големия туристически комплекс среща и голямата си любов – Иван.

Така любовта не само я връща в Бургас, но я и закотвя към града и до днес с три котви – трите им деца.

Сега Яница, заедно със съпруга си Иван,

 

са собственици на фирма „Динита“

 

и повечето жители от града и региона, които обичат да пътуват и почиват у нас и в чужбина, добре познават това име.

                                Яница със съпруга си Иван

Фирмата създават в края на миналия век. Иван – професионален шофьор, икономист – квалифициран за управител на транспорта, тя –  лицензиран екскурзовод и икономист по туризма с три езика, поема другата дейност – организирането и продаването на екскурзии и почивки. Семейната фирма покрива по-голямата част от дейностите в туристическия сектор - без хотел и ресторант.

„Основният ни приоритет от самото начало е организиране на екскурзии и почивки със собствени автобуси с тръгване от Бургас“, казва Яница, а на въпроса за името на фирмата отговаря лаконично: „Идва от Диневи“.

Нямат линии нито в страната, нито в чужбина. „Сами си организираме и реализираме екскурзиите“, казва Динева и допълва: „Преди пандемията работехме целогодишно. Нямаше сезон – през зимата, пролетта и есента, водехме българи в чужбина, а лятоточужденци в България. Основно за чужденците това бяха еднодневни и двудневни екскурзии до различни места в страната, а за българите – от 1 до 14 дни в чужбина.

Много искахме да се специализираме основно в екскурзии и почивки в Балканите, но клиентите ни, веднъж пътували с нас, ни търсеха отново, искайки други дестинации. Така всяка година разработвахме нови маршрути, заради проявения интерес“, разказва Яница. Стигна се и до организиране на самолетни екскурзии – Дубай, Израел, Рим, Прага.

 

Идва ковид-кризата и всичко се преобръща:

 

 динамиката, рутината, животът, бизнесът, плановете.

„Кризата ни свари с много повече резервации за 2020, отколкото за предходната 2019 година. С капарирани хотели за първата половина на 2020 година – още от декември на предходната. Пакетните програми до средата на 2020 към края на месец февруари бяха на 90% продадени и хиляди клиенти бяха платили капаро или пълната сума за своята автобусна или самолетна екскурзия или почивка“, сбито пресъздава онова, което се стоварва върху фирмата. И в същото време с усмивка разведрява напрежението: „На девети март излетяхме от Бен Гурион и Израел затвори границите си след нас. Извадихме голям късмет“.

Късмет има фирмата – всичките им екскурзии се прибират благополучно. Така нямат никакви проблеми с туристи, блокирани в чужбина.

За сметка на това започват неяснотите с капарираните почивки и екскурзии. Хората си искат парите, а средствата стоят платени в чужбина с уверението, че могат да се ползват в бъдеще.

„Когато ни блокираха, никой не вярваше, че ще е за толкова дълго. Пренасочихме екскурзиите от март за април, май или септември… Това бе най-ужасният период. Чух от наши клиенти какво ли не. Искаше ми се да си хвърля телефона. Обвиняваха ни, не вярваха, че парите им са предплатени по хотелите. Бяха объркани. Изявленията по медиите, неразбирането на естеството на работата ни и неуважителното отношение към бранша, като че ли подхранваха агресията у клиентите“ с болка разказва Яница.

Когато се приема законът за извънредното положение и в него член 25, според който платени суми за екскурзии и почивки, които не са осъществени заради пандемията, могат да бъдат използвани в рамките на една година, нещата се успокояват.

                              С група от София в Странджа

„150 хиляди дължах на туристи от капаро. Когато ни отвориха и разрешиха пътуванията в България юни, юли и август миналата година – 12 хиляди от предплатените суми бяха използвани от нашите клиенти за пътувания в страната. Имаше и много нови хора, които се включваха в екскурзиите. Те вляха малко свеж капитал. Но да не забравяме, че нашите чуждестранни туристи ги нямаше.

Когато отпаднаха ограниченията за Турция и Румъния през септември и октомври, се реализираха доста екскурзии. С други думи, „завъртяха се парите“, благодарение на новите туристи, и успяхме да усвоим част от блокираните средства в чужбина“, следва логиката на кризата Динева.

 

При второто затваряне, през ноември,

 

 започват да връщат парите от капарираните и неосъществени пътувания. „Връщането става по банков път и по реда на записване. Изпращаме съобщения до нашите клиенти. И на всеки, който е заявил, че си иска парите, му ги връщаме. Без помощ от държавата. И в този момент усетихме и подкрепата на клиентите, които искаха да оставят предплатените си вноски за пътувания в по-добри времена. Благодарна съм им не за оставените пари, а за гласуваното доверие“, обяснява Динева.

Всъщност получават помощ от държавата за транспортната дейност. Транспортният министър Росен Желязков се пребори за бранша, така от „Динита“ получават средствата, за които са кандидатствали, но те са отпуснати с цел поддържане на автобусите, за горива и заплати на шофьорите.

Разговорът става прекалено тегав около пандемията, затова разведрявам като питам за куриози и весели случки, например дали се е губила, водейки туристи.

Яница се усмихва: „Губила съм се, и то в България, заради липса на указателни табели по пътищата. Губила съм и турист в чужбина. Кошмар – човекът забравил къде е автобуса, взел междуградския автобус и отишъл в хотела. Същият не пожела да си даде телефонния номер и нямаше как да се свържем с него. Сигнализирах в консулството и полицията. Издираха го. Краят бе щастлив“.

 

Всеки път като тръгва с група Динева се моли да се приберат живи и здрави,

 

защото всичко останало е поправимо. За 20 години работа има само 10 рекламации, няма наказания и изплащане на обезщетения.

„Още в началото със съпруга ми взехме решението – всеки клиент да получава договор, фактура и програма, за да спим спокойно. Благодарение на това екскурзиите протичат плавно по план, по график, без нерви и напрежение“, категорична е Яница.

В кризата, с всичките притеснения около дейността на фирмата и стоенето вкъщи, неосъществените екскурзии по различни дестинации, Яница си дава сметка, че всъщност не знае почти нищо родния си Бургас. „Познавам Европа, Балканите, част от Азия и Сибир, а Бургас… Винаги съм купувала издания, които са за града ни, и съм ги трупала, за да ги прочета един ден. И той дойде точно в разгара на кризата. И реших – първо ще разхождам туристи из Бургас, а след година, две, три ще започна и да ги "внасям" за почивка в града.

Затворени в апартамента, с ученици на главата, започнах да чета за града и да правя маршрута. Това ми бе отдушник и цел, която да гоня“, казва бургазлийката, признавайки, че със спирането на работата си е усетила, че губи почва под краката си.

 

Спасителната сламка се явява пешеходният тур в Бургас,

 

 който бавно и сигурно започва да се оформя в главата й. Така се ражда новият вид туристическа услуга за фирмата й – пешеходен тур, насочен към българите.

„Никой не ми вярваше. Първата обиколка направих с колеги от фирмата. Като приключих, реакцията бе: „Въй, не сме познавали Бургас“, смее се  Яница.

Сега като върви из центъра на града, тя не гледа хората, а фасадите, орнаментите, сградите – припомня си и дооформя маршрута.

Когато Община Бургас започна да предлага тематични уикенди, идеята за които се ражда след среща с представители на туристическия бранш, с тях се анонсира и пешеходният тур на Яница. Той е озаглавен „По шпарца на Бургас“ – използвана е специфична дума от местния говор.

Така тя разкрива красотите на Бургас пред хора от Шумен, Видин, София, Казанлък, които са дошли заради определения организиран от ОП "Туризъм" тематичен уикенд. Води българи, живеещи в чужбина, върнали се в страната за лятото. „Най ме беше страх от бургазлии“, признава екскурзоводката. И допълва, че всеки пешеходен тур е различен заради въпросите и интересите на туристите, но завършва с усмивка и думите "градът е прекрасен".

              Туристи от Видин научават за красотите на Бургас

Листовки за новата услуга се отпечатват и ще има в инфоцентъра и по хотелите в града.

„Имаше веднъж само три жени. Не отказах и направих пешеходния тур за тях. Оказа се най-приятното ми професионално изживяване. Станахме приятели. Наесен те дойдоха със своите колеги и бяха първата ми група по програмата "Уикенд в Бургас", съчетаваща нощувки в бургаски хотел и тематични турове в града и околностите.

Разхождайки се и беседвайки с тях, ме озари идеята, че родният ми град има нужда да бъде видян от туроператори и екскурзоводи от вътрешността на страната. Така в периода от 12 до 14 ноември миналата година се реализира първият инфотур, а 14-16 май 2021 – вторият, на който присъстваха над 60 туроператори и екскурзоводи от цялата страна“, казва Динева.

Идеята е да се насочи вниманието на бизнеса, че

 

 

Бургас е привлекателен и подходящ,

 

 

 както за бизнес и уикенд туризъм, така и за летен отдих с широката, чиста и благоустроена плажна ивица, предлагаща възможности за забавления и водни спортове.

„На всеки турист, резервирал минимум 2 нощувки в Бургас през агенцията ми, подарявам тематичен тур - по щпарца, до остров Света Анастасия, до Акве Калиде, до лугата или езерата.

И това лято всеки ден ще правя тематични турове в и около Бургас. И дори само един да се е записал, аз пак ще съм на мястото на срещата, за да покажа и разкажа за красивия Бургас“, обяснява предприемчивата дама.

Яница Динева, на вид крехка жена, е от хората, които не се оплакват. Тя е наясно, че най-ударен е туризмът, и то по Черноморието. Нужно е да започне отначало.

„Докато имаше полети за почивка в Занзибар или Египет, например, от софийски фирми, ние от Черноморието останахме встрани, без възможност да работим поради факта, че превозът на организирани туристи беше забранен, т.е. превозването на туристите от Бургас до летище София или в по-редките случаи до Варна нямаше как законно да се случи. Категорична съм, че туристическите фирми извън столицата са най-засегнати от пандемията. Ние например съкратихме 70% от персонала. 60/40 не използваме както заради големите формалности, така и поради липсата на финансов източник, откъдето да се осигурят средства за 40%, които да плащаме от наша страна“, рисува картината тя.

Това лято Динева

 

разработва еднодневни екскурзии за българи

 

 до Варна, Несебър, Странджа, Созопол, морски мероприятия, пиратски партита. Това, което се предлагаше на чужденците – сега тя го адаптира за нашенци.

На срещите с представители на политически партии преди изборите тя поставя въпросите за ясна законова рамка и действия, които да защитават и подкрепят местния български бизнес – туроператори, екскурзоводи, превозвачи хотелиери и ресторантьори, от нерегламентираната дейност на чуждестранни такива на територията на страната ни; за подпомагане на екскурзоводи и микропредприятия; за разписване на правила за работа и поведение в ковид-среда и никога повече забраняване на професията ни и затваряне на обектите ни – хората в туристическия бизнес са креативни, многопрофилни и отговорни личности и ще намерят начин да работят, спазвайки условията за безопасно пътуване и почивка.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен