Неделя, 26 Сеп 2021
    
Бургас Спорт

Журналистки коментират и прогнозират елиминациите в Евро 2020

  26.06.2021 18:00  
Журналистки коментират и прогнозират елиминациите в Евро 2020

Георги РУСИНОВ

 

Футболът може и да е предимно мъжко занимание и интерес, но винаги ще се намери някоя дама, която също толкова добре да разбира любимия на милиони спорт. Лятото на 2021-ва преминава с емоциите на Евро 2020. За пръв път в историята на футбола турнир е отлаган за следващата година. Причината – световната пандемия от COVID-19. През 2021-ва обаче се получава едно от най-интересните първенства изобщо. Рекорден брой автоголове, рекорден брой рекорди бяха счупени, емоционални и инфарктни ситуации. Има си всичко. На вашето внимание днес ще представим две колежки от бургаската журналистическа гилдия, които показват завидни знания по футбол и спокойно могат да засрамят по неангажираните с играта представители на силния пол.

 

Стела Колева

 

Стела Колева отскоро се радва на най-големия подарък и успех в живота й – синът й Валентин. Въпреки че майчинството за нея е просто поредната фаза от живота, която ще покори с успех, Стела намери време да коментира за „Черноморски фар“ първенството до момента и какво очаква от тук нататък.

Ето какво каза тя:

В тази фаза ми е трудно да посоча категоричен фаворит, тъй като силите изглеждат изключително изравнени и един скромен тим като Унгария бе на крачка от това да изхвърли Германия от първенството. Все пак има няколко отбора, които започнаха участието си по впечатляващ начин и дадоха сериозна заявка за златните медали. Това са Италия (с три победи в групата си и без допуснат гол), Нидерландия (също с три убедителни победи, макар и в по-слабата група C), както и Белгия, която спечели група Б с пълен актив от точки и показа добър футбол. Фаворитът за титлата - Франция, започна някак колебливо и ще е интересно да видим дали това е моментен срив или просто този отбор започва да се изчерпва. За щастие на „петлите“, на осминафинал те се изправят срещу сравнително лек съперник в лицето на Швейцария и ще имат време да влязат в релси за най-важната фаза от шампионата. Англия обаче няма никакво време. Без да блестят, „островитяните“ записаха две победи и едно равенство – срещу историческия си съперник Шотландия, а на осминафинал ги чака непредсказуемата Германия. Изненадана съм от посредственото представяне на Турция и Русия – две могъщи нации, които на това европейско първенство се представиха повече от разочароващо.

Груповата фаза предложи на футболните фенове зрелищни двубои, автоголове, дузпи и изненадващи обрати. За мен най-интригуващи бяха мачовете от група F – т.нар. „група на смъртта“, тъй като в нея бе и моят фаворит за спечелването на трофея. Германия показа три различни лица в трите мача, които изигра, успя да обърне Португалия по впечатляващ начин и замалко да се препъне в непретенциозния тим на Унгария, поради което оцеляването й бе под въпрос до последно.

Една от приятните изненади на това първенство е Дания, която още в първия си мач срещу Финландия прикова вниманието на целия свят. Случилото се със звездата на „Червения динамит“ Кристиан Ериксен и последвалата реакция на капитана Симон Кяер, който показа нагледно значението на думата „феърплей“, не остави безразличен нито един футболен фен. Въпреки двете загуби, датчаните не паднаха духом, те показаха изключителен, атакуващ футбол, висока преса и заслужено се класираха за осминафинал след експлозията срещу Русия. Иска ми се към приятните изненади да причисля и отбора на Унгария, който според мен заслужаваше да продължи. Тимът показа красив и прагматичен футбол и смятам, че от него България трябва да черпи идеи и концепция за развитие на футбола си.

От фаворитите смятам, че Италия и Нидерландия няма да имат никакви проблеми срещу Австрия и Чехия. Белгия се изправя срещу първото си по-сериозно предизвикателство – Португалия, което за тях ще е до голяма степен Рубикон на първенството и ще им покаже дали имат сили за нещо повече. Смятам, че Швеция ще се справи с лекота с Украйна, както и Франция със Швейцария. Непредсказуем обаче е двубоят Хърватия – Испания. Все пак смятам, че „иберийците“ ще се класират напред. Стискам палци на Дания, която се изправя срещу Уелс. Най-непредсказуем е двубоят между Германия и Англия, който определено може да се нарече финал преди финала.

Германия беше категоричният ми фаворит… преди мача с Унгария. Начинът, по който се опитаха да политизират срещата обаче, ненужните демонстрации с капитанската лента на Мануел Нойер и исканията до УЕФА, в комбинация с колебливото представяне срещу симпатичния отбор на Унгария – всичко това ме накара да оттегля подкрепата си от Бундестима. Така че без съмнение мога да заявя, че новият ми фаворит е Дания.

 

Красимира Тодорова

 

Един от доайените в професията в Бургас е Красимира Тодорова. Гласът на Радио Бургас е познат на почти всеки бургазлия, макар и да не знае. Тя е и гласът в автобусите и по автобусните спирки, който известява за пристигането на следващото возило на градския транспорт. Краси казва, че всичко хубаво на този свят е синьо - морето, небето и любимият й „Левски“. С нея разговаряхме на тема Евро 2020.

Ето каква каза тя:

Мачовете в груповата фаза ми донесоха много приятни емоции, не скучах и проумях за пореден път колко велика игра е Футболът! За първи път гледах срещите в компанията на Карла (б.а. внучката на Краси), за да я „въведа” в семейната традиция – да се радва на великата игра и да види какви постижения достигат големите футболисти!

Най-интересният, дори забележителен сблъсък бе между Португалия и Франция – настоящият европейски срещу световния шампион! На терена гледах с вълнение двамата си любимци – Роналдо и Бензема, които не ме разочароваха! На рождения ден на легендарния Зинедин Зидан, Кристиано доказа, че няма рекорд, който да му се опре! Гениален майстор – дано ни радва още много години!

Изненадата в груповата фаза безспорно поднесе Унгария! Как само исках да бият Германия! Очаквам страхотни битки оттук нататък! Не съм много добра в прогнозите, но се надявам отборите на които симпатизирам – Португалия, Хърватия и Нидерландия да продължат да побеждават! Големият ми доживотен фаворит е Италия! Дано достигнат върха и ме направят щастлива! Тук ще вметна, че фамилно съм „обременена” с тази любов. От дете! Когато изпращахме прекрасния ми татко по пътя към небесата, сложих в ковчега му фланелката на Италия! Ами, казах ти – аз съм емоционална и пристрастна! Да живее Цар Футбол!


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен