Четвъртък, 23 Сеп 2021
    
Царево

Филиал на „Пирогов“ може да отвори врати до година в Царево

  25.06.2021 17:20  
Филиал на „Пирогов“ може да отвори врати до година в Царево

Жители на града и общината подкрепиха идеята да се тегли кредит от 8 млн. лева за новия център

Седем години мечтая за този проект, заяви кметът Георги Лапчев

 

Силвия Шатърова

Жители на Царево и общината подкрепиха идеята да се разкрие филиал на Университетска болница "Пирогов" в града чрез теглене на кредит от фонд „Флаг“. Кредитът от 8 млн. лева е необходим, за да бъде реализиран проекта. Заемът ще е с ниска лихва и за 18 години.

В началото на годината бе подписан меморандум между община Царево и Университетска болница „Пирогов“ в лицето на нейния директор-проф. Асен Балтов. „Цели седем години работя за това“, заяви пред присъстващите кметът на общината инж. Георги Лапчев.

В Царево местни жители и такива, които притежават втори дом край морето в общината в по-голямата си част се обявиха „За“ проекта.

Обсъждането се прави за втори път, като идеята му е да се изчистят всякакви спекулации около бъдещият Медицински център и местната власт да отговори на всякакви въпроси около  филиала на Пирогов, както и неговите  финансови параметри. „Нищо тайно не се случва“, категоричен бе кметът Лапчев.  Той обяви, че проектът е качен на страницата на общината.

В момента Царево не разполага с адекватно за съвременните условия здравно обслужване. Медицинският му  център работи с няколко общопрактуващи лекари, има една линейка, няма специалисти, а жители и гости трябва да пътуват до Бургас за спешна и специализирана помощ. През лятото необходимостта от адекватна медицинска помощ е крещяша, разкриването на филиал на Пиригов ще позволи да се повиши нивото на туристическия продукт.

На всяко обсъждане на предстоящия  туристическия сезон хотелиери редовно се оплакват от това, че техните гости няма къде да получат  медицинска помощ, в Ахтопол вече дори няма и джипи, след пенсионирането на лекаря там. В Лозенец по време на панндемията заживяха цели семейства с малки деца от София и вътрешността на страната, които също настояват за  качествено здравеопазване.  
Новата сграда ще се намира на мястото на старата, която ще бъде съборена. Конструктивно обследване е доказало, че е тя е опасна за работещи и пациенти и не подлежи на ремонт. Новият Медицински център ще е върху 3 000 кв.м. РЗП. Очаква се първият етаж да е за общопрактикуващи лекари, а вторият за диагностичния блок. Медиинското оборудване на бъдещия филиал е ангажимент на Университетска болница „Пироов“. След като се изгради новия център, здравното заведение ще плаща наем на общината, което ще стане със специален договор между двете институции.
 

Много малка вероятност е да се повиши количествено стойностната сметка на проекта, твърди кметът Георги Лапчев. Евентуалното оскъпяване на проекта в движение е едно от притесненията на хората с резерви към бъдещото начинание.  В осемте милиона, които общината ще тегли влизат събаране на страдата сграда, проектиране и изграждане на новата.

Симбиозата между община Царево и Пирогов  ще създаде бижу в Югоизтока на юг от Бургас, защото няма такова болнично заведение от такъв висок клас в тази част на страната, обясни проекта кметът Лапчев.

Очаква се след месец Общинският съвет в Царево да вземе решение за тегленето на кредита, след което започват преговорите с Фонд „Флаг“ и през септември започва събарянето на страта сграда и в ранната есен тръгва  инженеринга на новата. По груби сметки до една година е възможно да се пререже лентата на новия филиал на университетската болница.
В нея ще работят около 50 души специалисти от София, които ще бъдат командировани.
Притесненията на местните  хора са, че това ще бъде „Летен Пирогов“, а  през зимата няма да медицинските кадри няма да ги  има. Проф. Балтов обаче разсея тези съмнения.

„Специалистите ще бъдат през лятото и зимата,  ще покрием всички най-важни специалности, които трябва да има в медицинския център, ако се налага нещо допълнително, който иска да ползва специалисти ще може да идва и тук“, каза директорът на софийското лечебно заведение.

Оказва се, че в Царево 11 професори медици живеят през лятото и са изказали готовност да работят в новото здравно заведение, както и лекари от други софийски болници са пожелали да бъдат командировани.

Филиалът ще бъде и учебна база за стажанти от Бургаския медицински факултет, освен това кметът Лапчев има амбиции да разкрие филиал на университет в сградата на бившия немски център.

Докато се изгражда новата база общопрактикуващите лекари ще бъдат преместени в други общински сгради.

Общински съветници от опозицията поискаха повече време преди гледането на точката за кредита и запознаване с параметрите му.

Морепплавателят Дончо Папазов, който живее в Царево повече от половин година, Евгени Йонов от Лозенец, бившият кмет Георги Костадинов, бившата зам.-областна управителка Мария Ценова, както и лекарите от Медицинския център подкрепиха безрезервно идеята за новия Медицински център.

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен