Събота, 25 Сеп 2021
    
Бизнес Бургас

Започна жътвата: Богата реколта и добра цена си пожелаха всички/СНИМКИ/

  25.06.2021 14:12  
Започна жътвата: Богата реколта и добра цена си пожелаха всички/СНИМКИ/

На територията на ВЗК „Христо Ботев“ бе даден символичен старт на жътвената кампания.

Николай Киров, председател на регионалния клон на Националната асоциация на зърнопроизводителите пожела добри добиви и добри цени за реколтата. Да наспори и метеорологичната обстановка тя да бъде прибрана на време и безаварийно. Той подчерта, че Асоциацията на зърнопроизводителиете е най-голямото и най-работещото сдружение, мобилизирано и единно.

По традиция ритуалът започна с молитва за здраве и добра реколта.

Домакинът – председателят на кооперацията Николай Събев се похвали пред присъстващите, че това е най-голямата кооперация на територията на бургаска област, която е с традиции и история. Той пожела природата и пазарите да са със зърнопроизиводителите.

Зам.областният управител Асен Бонджев, който заедно със зам.-кмета Диана Саватева бяха официални гости на ритуала си спомни за своето детство. „Като малък прекарах няколко лета на село при баба ми  и дядо ми и те ме научиха да уважавам хората, чийто труд е свързан със земята. Няма как досега с почвата да не те  направи родолюбец, човек, който милее за родината си. Още повече, че България е без световен аналог.

Зам. кмета Саватева призна, че е много развълнувана и всичко, което вижда в момента й е скъпо. „За мен наистина е чест днес да представлявам община Бургас на това  вълнуващо събитие“, каза тя, придавайки поздрави на присъстващите от кмета на Бургас Димитър Николов.

Лидия Станкова, директор на дирекция „Земеделие”, също поздрави присъстващите и изрази задоволство от ползотворната съвместна работа,посветена на модерното и ефективно развитие на земеделието в областта. „Всички ние –земеделците и администрацията се стремим смело и отговорно да посрещаме предизвикателствата, за да бъде съвременно нашето земеделие“, подчерта тя и нарече: „Времето да е с вас, да е спорна жътвата, да е едро зърното,  да напълните хамбарите, да е сита трапезата, да има хляб на нея!“

А докато комбайните влязоха в ечемика за първата почетна обиколка на нивата, под жаркото слънце се изви и хоро. „Хаирлия да е, берекетлия да е, да сме здрави“, това бяха най-честите реплики, които се чуваха край блока.

Падането на първия клас бе повод и да се видят хората от бранша, да си поговорят за влажността на ечемика, за очакваната реколта, пък и  да си спомнят по нещо от миналото. На нивата се събраха зърнопроизводители от цялата бургаска област.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен