Четвъртък, 16 Сеп 2021
    
Средец

Историята на великия гарнизон в Средец -влезе в книга

  18.06.2021 16:01  
Историята на великия гарнизон в Средец -влезе в книга

Историята на една от емблемите на войнската слава по времето на соца -гарнизона в Средец влезе в книга.  Тя бе официално представена в бившия дом на Народната армия в града.
Автор на книгата е майор о.з. инж. Божидар Камалиев. Премиерата на книгата е част от тържествата, посветени на 60 години от обявянето на Средец за град и 70 години от създаването на знаменития 53- ти мотострелкови полк.

Залата, която дълги години тънеше в разруха и наскоро бе открита по трансграничен проект, събра жители, бивши военни и офицери от запаса.

Тържеството започна с полагането на цветя пред мемориала на военните поделения, чест отдадоха и деца-гвардейци.

„Всеки град си има история, нашият град ще се запомни с гарнизона в Средец. Тази книга ще върне спомените на много хора“, заяви кметът на Средец инж. Иван Жабов пред присъстващите. Общината ще предостави част от тиража на пенсионерски клубове, читалища в общината.

Генерал Кирчо Киров даде на автора своя медал за 15 -годишна служба, като направи анализ на книгата.

Много лични спомени е пресъздал в книгата Камалиев, като се е опитал да пресъздаде духа на гарнизона, описал е военни ритуали,  добавил е военен хумор, има и дори песнопойка , книгата съдържа и богат снимов материал, описани са биографиите на офицери.

„Книгата се чете на един дъх, тя не е краеведска книжга, а чертае проблемите за паметта, не бива да се забравя, да има грешкщи, но заличванео на паметта е по-страшно от грешката“, каза редакторът на книгата Станимир Димитров.

53-ти мотострелкови полк е създаден през 1950 година, съществува до 2002 година.

И днес се разказват спомени за него, те са част от армейския фолклор. Грудово, Звездец и Елхово са известни като „триъгълника на смъртта“. Ученията там са били много и близко до реалната обстановка.

На представянето днес присъстваха  кандидатите за депутати Деница Николова, Галя Желязкова и Лазар Налбантов.

Тържеството завърши с изпълнение на хор“Маяк“, след което авторът раздаде автографи.

 


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
 Мустафа Карадайъ от Добрич: Нашата формула за успешна политика - опитът и младостта заедно!
  18.06.2021 09:47      

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС  и &nbs