Четвъртък, 16 Сеп 2021
    
Бизнес Бургас

Българи купуват бясно имоти в Бургас

  18.06.2021 10:55  
Българи купуват бясно имоти в Бургас

Дона МИТЕВА

Търсенето е по-голямо от предлагането на жилища в Бургас и региона, твърдят брокери. Въпреки че в национален мащаб COVID кризата и преминаването към модел на работа от къщи, създаде необходимост вече устроените пространства да бъдат преразпределени, за да се обособи работен кът у дома, в Бургас продължава традиционно да се търсят двустайни апартаменти. А най-предпочитаният комплекс е „Меден рудник“ – веднъж, заради по-ниските цени и втори път - заради факта, че в момента там се строи най-много.

По думите на брокера Петко Кичев пазарът на имоти си остава заспал. „70-80% от новото строителство са двустайни апартаменти. Те се търсят най-много. Започват се нови сгради - освен в „Меден рудник“ има и в „Славейков“ и около Колодрума. Голяма жилищна сграда изниква в квартал „Изгрев“ на мястото на автосервиз. Цените се повишават. Строителните предприемачи обясняват това с поскъпване на желязото и другите материали“, казва брокерът.

Средната цена на ново строителство е 900 - 1000 евро на квадратен метър. Жилищата се предлагат „на тапа“ – така че всеки собственик да си ги довършва по свой вкус.

„На зелено“ почти не се предлагат жилища в Бургас. „Само в Централна градска част – такива малки бутикови сгради, които се строят рядко, се вземат от бизнесмени, получили информация от първа ръка – от строителя или собственика на земята. То е по-скоро за престиж, после тези площи се използват с инвестиционни цели заради добрата локация“, обясни Кичев.

Според експерти  в национален мащаб покупката в начален етап на строителство е все по-често предпочитан вариант, което явно важи най-вече за столицата.

„През последните години наблюдаваме увеличение на апартаментите, закупени докато са в процес на строеж. Това се дължи на желанието на купувачите да имат по-голям избор при подбора на имот, както и да могат да планират своето жилище в процеса на строителство.

Така се спестяват и средства за бъдещи преустройства. Освен това цената на имотите е винаги по-атрактивна в началото и расте с развитието на строежа. Възможността за разсрочено плащане пък дава още едно финансово предимство“, рисува тенденциите Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Банките също подкрепят инвестиционния процес у нас, както от страна на инвеститорите, така и от страна на купувачите. Само че тегленето на кредит за жилище е „мисия невъзможна“ за голяма част от бургазлии. Най-лесно това се случва с хора, които са на висока заплата от IT сектора например или държавни служители.

„Ниската финансова култура на българина, респективно на бургазлията, е тази, която го кара да използва в кризата единствено закупуването на имоти, като финансов инструмент за спасение на спестяванията. Едва десет процента от нашенци намират и други форми и начини да влагат парите си“, коментира Кичев.

В подкрепа на своето твърдение той дава пример за това, че в Поморие се търсят жилища на много ниска цена – 500 евро за квадратен метър. „И в момента има запитвания от хора от Плевен, Русе, София, които искат максимално ниска цена. Само че  предлагането е на 600 – 650 евро за квадратен метър вече“, обобщава брокерът.

По негови думи се забелязва и една друга тенденция – избягване на брокерските услуги и купуване директно от строителя. Целта е да се спестят средства от стана на купувачите.

Пандемията отприщи и закупуването на крайградски имоти. „Със сигурност не мога да кажа хора от какви професии купуват най-лесно нови жилища, ако се изключат например държавните служители, но мога да кажа, че е голямо търсенето на имот в близките около Бургас села“, допълни Кичев.

Отстоянието на 20-25 километра от града прави примамливи имотите в селата като Маринка, Твърдица, Извор, Лъка, Ливада, Тръстиково. Обикновено купувачите на такива имоти са млади хора, с малки деца, които по този начин осигуряват простор за игра на наследниците си.

Що се отнася до гастарбайтерите, които преди повече от две години с връщането си за отпуска в Бургас са търсели да купят обикновено апартаменти в „Меден рудник“, сега и това търсене е сведено почти до минимум.

 


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
 Мустафа Карадайъ от Добрич: Нашата формула за успешна политика - опитът и младостта заедно!
  18.06.2021 09:47      

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС  и &nbs