Четвъртък, 16 Сеп 2021
    
Камено

Община Камено завърши с отличие два важни проекта за крепостта „Русокастро“ (СНИМКИ)

  18.06.2021 13:57  
Община Камено завърши с отличие два важни проекта за крепостта „Русокастро“ (СНИМКИ)

Жельо Вардунски: Това са първите стъпки към превръщането й в туристически обект

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Камено днес финализира два важни проекта за крепостта „Русокастро“. Общината реализира в партньорство с турските общини Къркларели и Къйкьой проектите, финансирани по Програма за междурегионално сътрудничество Интеррег Европа 2014-2020 България – Турция. Това са Living Ancient Towns - Asagipinar and Rusokastro”, CB005.2.21.059 и „ROADS to the Sustainable Tourism“, CB005.2.21.046.

На място под самата крепост е реализирана интересна зона за отдих. В нея се намират общо 4 беседки, има и доста места за сядане и детски кът. Три пейки разказват историята на крепостта и битката при Русокастро. Другият проект, където водещ партньор е Община Камено е за изграждането на път, който достига до самата крепост.  

Радовеста Стюърт коментира, че от тук нататък предстои най-важната стъпка – реставрацията на крепостта „Русокастро“.

„Изпълнихме зона за отдих и път до самата крепост. В предходните два дни имахме проверка от управляващия орган и те бяха невероятно изненадани, че община, която за пръв път кандидатства по трансгранично сътрудничество и печели, успява да реализира два инвестиционни проекти. В единия Община Камено е водещ партньор“, каза тя.

Кметът на Община Камено Жельо Вардунски определи проектите като много тежки, които за радост са изпълнени без забележки.

„Тук все още имаме много неща да вършим. Самият път, който води до подхода на крепостта трябва да се ремонтира. Ще кандидатстваме да го оправим. Предвидили сме един експозиционен център да направим, който ще е в зоната за отдих. Проектирали сме да докараме до тук вода и ток, но за наше съжаление разстоянията са големи. Ще опитаме със собствени средства да го направим, но ако не можем, ще кандидатстваме по програми не само за довеждаща инфраструктура, но и за вода и ток“, каза той.

Общинският съветник Иван Кузманов обеща със свои средства да помогне до зоната за отдих да се докара вода.

Вардунски посочи, че е много важно, че вече всички предпоставки за кандидатстване за реставрация и консервация на разкопките са изпълнени.

„Това ще даде една по-добра визия и представа за посетителите. Това са 52 декара – една от големите старобългарски крепости. Оказа се, че земята е наша, крепостта е държавна, защото е обект от национално значение. 2 години се борихме как да дадем на държавата тези 52 декара. В един момент се разбрахме да управляваме и стопанисваме крепостта за 10 години. Има одобрен проект за реставрация и консервация с НИНКН за паметниците на културата. Това се оказа една много тежка и тромава процедура, която мъчим години наред. В крайна сметка стигнахме до консенсус“, добави още той.

Запитвания от туристи вече имало доста, но досега е отбягвано да се пускат групи, за да не пречат на археологическите разкопки. Кметът на Камено уточни, че все пак има доста разкрити обекти, където туристи може да идват и да не пречат на работата на археолозите. В бъдеще се предвиждат и допълнителни занимания като стрелба с лък и скално катерене.

„Това са първите стъпки към превръщането на крепостта в туристически обект“, категоричен бе Вардунски.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
 Мустафа Карадайъ от Добрич: Нашата формула за успешна политика - опитът и младостта заедно!
  18.06.2021 09:47      

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС  и &nbs