Четвъртък, 06 Яну 2022
    
Бургас Общество

Преразказ по „Череши“ на Карабашлиев изпоти седмокласниците

  16.06.2021 16:14  
Преразказ по „Череши“ на Карабашлиев изпоти седмокласниците

Дона МИТЕВА

Над 7 000 работи от националното външно оценяване за 7 и 10 клас от областта заминаха за столицата, където ще бъдат сканирани, засекретени и подадени към оценителските центрове. Работите на директорите на училищата ги предават както следва – работите на седмоксласниците бяха предадени в Регионалното управление на образованието, а тези на десетокласниците в ПГСАГ "Кольо Фичето".

Разказът "Череши" от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказа на националното външно оценяване по български език и литература в седми клас. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач.

Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. И докато за десетокласниците резултатът от НВО не е определящ и важен, то на седмокласниците им предстои кандидатстване.

По неофициална информация голяма учениците от 7 клас, излизайки от бургаските училища след изпита са изразили своето удовлетворение от работата си, очаквайки голям брой точки.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кап. Богданов: Дневниците на \
  07.10.2021 10:44      

Товарният кораб "Вера Су" вече 18 дни е блокиран между скалите край Камен бряг.