Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес Камено Карнобат

По-добра реколта от миналогодишната очакват в бургаско

  11.06.2021 13:01  
По-добра реколта от миналогодишната очакват в бургаско

Дона Митева

Шарени добиви от тазгодишната жътва се очакват в региона. Цените на зелено растат. От началото на следващата седмица, ако не вали, комбайните влизат в ечемичените блокове и започва същинската жътва.

„Там, където в средата на май валя – добивите ще са по-добри, но на такива места като каменско, където не падна капка дъжд – нищо не се знае,  класовете още не са напълнени достатъчно “, коментира зърнопроизводителят Илия Проданов, председател на клон „Маркели“ на НАЗ.

И тази година зърнопроизиводителите от „Маркели“ спазиха традицията и втората сряда от юни дадоха с водосвет символичен старт на жътвената кампания. „Правим ритуала малко по-рано, докато не е започнала същинската жътва, за да можем да се съберем хората от бранша, да се видим, да си кажем хубавите неща, проблемите и да си пожелаем да ни са добри добивите следващите месеци“, коментира Проданов.

За добивите е още рано да се говори какви ще са. Очакванията са за по-добри в сравнение с миналата година.  На този етап категорично се знае обаче, че изкупните цени на зърното вървят нагоре. В момента пшеницата на зелено се изкупува 380 -400 лева на тон. За сравнение миналата година по това време цената бе 300 лева на тон.

„Реално цените на световно ниво растат, от там и нашите, но никой няма сериозно обяснение защо това се случва, нито пък какво ще последва след това“, казва Проданов.

Също е положението и с рапицата, в момента изкупната цена на зелено е 1 000 лева за тон, а миналата година в разгара на кампанията  - при ожъната рапица цената бе 740 лева на тон.

При ечемика за предварително договорирани продажби /на зелено/ не се говори.

Голяма част от зърнопроизводителите се въздържат да договорират предварително очакваната реколта. За това не повече от 10 -20% от очакваните добиви са вече продадени.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може