Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес

Нулев интерес от туристическия бранш към ваксинирането

  08.06.2021 17:34  
Нулев интерес от туристическия бранш към ваксинирането

„Ние се вълнуваме от сезона“, е мотивът за отказ на собственици и работещи

Едва 20% от областта са си поставили първа игла

 

Георги РУСИНОВ

 

Пълна незаинтересованост към ваксинацията показва туристическият бранш в региона. Въпреки призивите на кметове на общини и директора на РЗИ-Бургас, работещите по морето не се вълнуват от ваксиниране. Това заяви пред „Черноморски фар“ д-р Георги Паздеров, шеф на Здравната инспекция в морския град.

„Това важи и за работодателите, и за работещите - нямат изобщо някакво намерение да се ваксинират. Аз призовавам, правя срещи, обяснявам, че това е наистина важно, безплатно е, на място ще отидем. Това е и нещо, което ще им даде право да пътуват и сертификация. Отговорът им е: „Ние се вълнуваме от сезона, вие ни говорите за ваксини! Какво ни интересува нас това?“. Това е настроението“, ядосано заяви той.

Като цяло сред населението в областта няма голям интерес, поясни той и конкретизира с цифри. За двата почивни дни около 600 души са се ваксинирали в изнесените ваксинационни центрове, които РЗИ-Бургас позиционира на няколко места в града. Въпреки това обаче общият процент на ваксинираното население в областта е едва 20%.

„Към снощи (б.а. неделя) бяха 86 000 ваксинираните от общо 412 000 население в областта. Това е около 20%. С втора игла са 37 000 души. До края на месеца може и да стигнем 25% някъде общо за областта“, посочи д-р Паздеров.

Шефът на РЗИ-Бургас наблегна колко е важно с общи усилия да вдигнем процента, защото по този начин ще избегнем нова вълна от коронавирус наесен.

„Но това изисква желание, аз не мога да накарам никого насила. Само за пример ще дам, че в нормалните европейски държави годишно против грип се ваксинират около 65%. У нас са едва 15%. Ето ви една картина на нагласата на хората. А тук не става въпрос за грип, а за пандемия, която тресе света втора година. Би трябвало да сме по-отговорни“, категоричен е той.

Интерес към ваксиниране у нас има от съседните страни. Заговори се и за ваксинационен туризъм. Според д-р Паздеров обаче Министерство на здравеопазването все още не е изготвило алгоритъм, при който да се ваксинират и чужденци. Това е важно, тъй като поради малкия интерес към ваксиниране от страна на българите, има реална опасност на някои ваксини срокът на годност да изтече. „Пфайзер“ не е сред тях. При останалите обаче може да се стигне дотам България да изнася ваксини навън при интерес от други държави.

Малкият интерес към ваксинирането в момента може да се обясни с почти нулевата заболеваемост от коронавирус през лятото. За периода 4-6 юни в Бургаска област са регистрирани едва 13 нови случая. 10 от тях са в Бургас, 1 в Несебър и 2 в Руен.

От тях няма хоспитализирани, както и в тежко състояние или реанимация.

Общо за област Бургас случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 в периода 4-6 юни са 27 334 лица. Излекувани са 22 452 лица. Хоспитализирани общо 38 пациенти. На домашно лечение са 3806 лица. Починали са 1038 лица.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може