Петък, 03 Сеп 2021
    
Бизнес Несебър Созопол

Плажовете на юг - готови за лято 2021, чакат туристи

  05.06.2021 08:59  
Плажовете на юг - готови за лято 2021, чакат туристи

Ще спасят ли сезона безплатните чадъри и шезлонги

Наематели и концесионери на малките ивици няма да намалят цените

Силвия ШАТЪРОВА

Плажните ивици по Южното Черноморие са готови да посрещат туристи. От 1 юни според концесионните договори те трябва да имат спасители и медицинско обслужване. Стопани и наематели се молят за хубаво време и туристи.

Плажните ивици в Слънчев бряг - северна, централна и южна, са готови за старта на новия туристически сезон. Пясъкът е почистен и обезпаразитен, поставени са всички чадъри и шезлонги, съобщи управителят на плажа Кирил Спасов. На Северния и на Южния плаж чадърите са подменени с нови. Ще се следи да се спазват изискванията за безопасност с оглед на коронавируса - чадърите да са разположени на разстояние от 4,5 метра един от друг. Осигурени са достатъчно служители, които ще извършват дезинфекция на плажните екстри след всеки турист.

От 1 юни на трите ивици в Слънчев бряг ще бъдат отворени и медицинските пунктове с необходимото оборудване и реанимационни екипи. Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани. Назначени са служители по сигурността, които ще следят през цялото лято за реда и спокойствието на туристите. И трите ивици в курорта са носител и това лято на международното екоотличие „Син флаг“.

Цените на чадърите и шезлонгите - евтин популизъм или бизнес трик е намаляването им наполовина

До 15 юни наематели, концесионери трябва да подпишат анекс към договорите с Министерство на туризма дали са готови да намалят цените на плажните артикули, за да им намали и държавата концеисонната такса.

Повечето са готови на тази стъпка, други обаче казват, че наемателите на малките плажни ивици надали ще се наемат да ги подпишат и да предложат по-ниската сума за сянката през това лято. Причината, че ако стопанисваш един малък плаж трудно ще ти излезе сметката да платиш концесионна такса, да го обезпечиш за сезона и да платиш заплати, за печалба е трудно да се говори.

Трикът „чадърите и шезлонги са наполовина или без пари“ върви, но какъв продукт предлага и какъв клас туристи води, това са едни от въпросите в туризма.

Заради липсата на чартъри, заради сложната постковид обстановка излезе, че едва ли не безплатните чадъри и шезлонги ще спасят летния туризъм.

И тази година наематели трябва да спазват здравните мерки и разстоянието от 4,5 метра. Веднъж губим от това, втори път от намаляването на артикулите, трудно се изкарва малка ивица на печалба, казва Кирил Спасов, който освен, че управлява големите плажни ивици в Слънчев бряг стопанисва и Созопол-централен. За там е немислимо да се намалят цените на сянката и лежанката. В Слънчев бряг чадърът и шезлонгът ще бъдат по 5 лева, но в Созопол не се наема да ги свали наполовина. „Общите ни приходи са 50%, а разходите - 100%., казва Спасов. Според него трябва да се търси по-висок клас туристи и да се върне имиджът на хубавите ни курорти с хубави плажове, които да привличат висококатегориен турист.

„Ние инвестираме по 500 лева комплект за чадър и шезлонг, не можем да го предлагаме на 4 лева през сезона“, казва още той. Към това се добавя и фактът, че са намалили таксите на заведенията по плажа наполовина.

На „Арапя“ и „Оазис“ чадърите и шезлонгите ще са по четири лева. Молим се единствено времето да е хубаво!", коментира Владимир Кисьов от Асоциацията на концесионерите на плажове.

Плажът на къмпинг „Юг“ до Лозенец  посреща летовници със спасителни постове и медицински екип. Осигурено е безопасно отстояние между плажните принадлежности, разясни пълномощникът на концесионера Даниел Ризов.

Тази година цените на плажните принадлежности там са намалени наполовина спрямо миналото лято. Таксата за чадъра е 4 лева, а за шезлонга - 4,50 лв. Така и концесионната вноска на наемателите ще с 50% по-ниска, както предложи служебният министър на туризма. На къмпинг „Юг“ в Лозенец разчитат почти изцяло на българския турист, каза Даниел Ризов и допълни:

"Че ще има туристи, ще има. Разбира се, дълго време имаше ограничителни мерки и сега като намаляха, хората ще дойдат с удоволствие отново на море. Да си пожелаем само хубаво време".

5 лв. ще е цената на плажните принадлежности през този сезон на плаж "Силистар", съобщи новият му концесионер Кирил Йовнов. Ивицата ни е готова на 99% за туристи, коментира той:

"Цените на плажните принадлежности са 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. Ние не планираме да ги намалим. За сметка на това пък сме предоставили доста по-голяма безплатна зона на плажа за поставяне на слънцезащитни съоръжения, отколкото ни е предвидено по схемата, която е одобрена от Министерството на туризма", посочи Йовнов.

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Най-големите театрални трупи на България ще участват в Дни на куклите тази година
  05.06.2021 13:28      

Театърът има нужда от публика, която „диша един въздух“ с актьорите на сценат