Четвъртък, 26 Авг 2021
    
Несебър

Жителите на Баня, Паницово, Козница и Емона с отворено писмо до правителството

  27.05.2021 17:15  
Жителите на Баня, Паницово, Козница и Емона с отворено писмо до правителството
архив

Отворено писмо изпратиха жителите на селата  Баня, Паницово, Козница и  Емона до министър-председателя, министрите и до областния управител с молба решение №253 от 24.03.2021г. на Министерски съвет да бъде преразгледано. Това решение касае отделянето на Обзор и упоменатите села в отделна община.

В писмото се припомня, че на 28 февруари  се проведе референдум в гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Приселци, с. Паницово, с. Раковсково и с. Козница, който целеше да проучи становището на населението за създаване на нова община с център Обзор. Голяма част от населението на Обзор, категорично изрази мнение за отделяне. В страни остана нежеланието на жителите от Баня, Паницово, Козница и Емона, които категорично са против това отделяне.

В писмо до Министерски съвет от март жителите на четирите села подробно са изложили мотивите си защо са против да бъде създавана нова териториална единица, в която да бъдат прехвърлени техните села.

„Нашето категорично желание е да останем част от община Несебър.

Господин Румен Радев, президент на Република България, спазвайки закона и отлагайки издаването на указ заради законови нарушения, ни даде възможност да продължим нашата борба за обективност и справедливост. Предвид това смятаме, че казусът може да бъде решен сравнително лесно, тъй като ние сме убедени, че това е едно политическо решение, което не се базира на закони, факти и становища, а предимно на лични интереси.

В подкрепа на това цитираме отговор на наш сигнал от 31.03.2021г. до МРРБ и министър Аврамова, която в становището си пише че: “Условията за създаване на нова община, съгласно чл. 8, ап. 1 от ЗАТУРБ не са изпълнени поради демографски, комуникационни и социално-икономически причини”!? Въпреки това Министерски съвет в лицето на господин Бойко Борисов взема решение за създаването на тази нова община“, пишат в отвореното писмо,двигателите на организираните протестни действия Росица Ракова, Ангелина Досева, Мария Христакиева .

По тяхно мнение зад създаването на нова община стоят „икономически интереси, в полза на хора близки до властта, с мащабни бизнес интереси в региона, отново за сметка на интересите на нас обикновените жители на тези селата, които нямаме никаква “изгода” от преместването ни от една стара, богата община в нова, по-малка такава с хипотетично бъдеще“.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Димитър Николов: Терените в новата индустриална зона са много по-големи и атрактивни
  26.05.2021 12:24      

Индустриалната зона в Меден рудник е готова по отношение на урбанистичните процеси и доставката на инфраструктура.