Четвъртък, 26 Авг 2021
    
Спорт

В „Парк Арена ОЗК“: Национали ще се борят за олимпийски квоти

  27.05.2021 11:25  
В „Парк Арена ОЗК“: Национали ще се борят за олимпийски квоти

Сребърният медалист от Европейското Йосиф Миладинов и съотборниците му пристигат за важен турнир

 

Георги РУСИНОВ

 

Национали по плуване ще се борят за олимпийски квоти на състезание в Бургас. От утре започва общинският международен турнир „За голямата награда на град Бургас“ - Гран При. На предварителна пресконференция бяха представени националите, които ще вземат участие. Част от тях вече са с олимпийски квоти.

Дияна Петкова и Любомир Епитропов са покрили А норматив и са сигурни участници на Олимпийските игри. Калоян Лефтеров също има А норматив от предишното издание на турнира в Бургас. Габриела Георгиева и Йордан Янчев са двамата, които ще търсят квоти за класиране на Олимпиадата. Тук е и спечелилият сребро от Европейското първенство преди дни Йосиф Миладинов. Той също е сигурен участник на олимпийските игри.

Кметът Димитър Николов разговаря с играчите и националният селекционер Кристиян Минковски. Присъства и дългогодишният треньор Николай Вакареев.

„Всички тук са приятели на град Бургас, ще ни гостуват на нашия бургаски турнир „Гран При“ в новия плувен басейн. Идеята е колкото се може повече наши местни таланти да се запалват от успехите на националния отбор и да продължават по този път. Вратите ни са широко отворени както за тренировки, така и за турнири, дори и международни. От нашите плувци разбрах, че сме изключително конкурентни на световно ниво като качество на плувната база. Хубаво е да имаме самочувствие, че притежаваме добра инфраструктура, но разчитаме и на техния талант отново България да се окичи с медали в този изключително красив и популярен спорт“, заяви кметът.

Минковски благодари на градоначалника и общината от името на Българската федерация по плувни спортове за прекрасните обекти, които са направили свързани с плувните спортове и всичката им помощ през последните години за развитието на плуването в България.

„Тук е част от националния отбор мъже и жени, които се върнаха преди 2 дни от Европейско първенство. Всички те са изключително успешни състезатели, многократни шампиони и рекордьори на България, повечето от тях и със солидно международно представяне. С нас е и Николай Вакареев – дългогодишен треньор към националния отбор, с много изявени състезатели“, каза селекционерът и даде думата на Вакареев.

Според него наистина отборът е постигнал много през последните години с невероятните си постижения и резултати.

„Това се видя и на последното Европейско първенство. Имаме още 2 месеца подготовка до Олимпиадата. Надеждата е двамата кандидати да покрият А норматив и да имаме успешно представяне на Олимпийските игри, а защо не едно добро класиране, което да е най-доброто в последните 20 години в българското плуване. Благодаря на общината и на г-н Николов за най-добрата и прекрасна база, която е в България. И на предния турнир тук постигнахме много добри резултати с покриването на нормативи. Това е атестат за добрия басейн за постигане на високи спортни резултати“, коментира треньорът.

Кметът Николов бе награден с плакет за развитието на плуването в България, което Община Бургас постига. На свой ред градоначалникът раздаде подаръци от името на общината на треньорите и състезателите.

Наградният фонд на Гран при в Бургас е осигурен от общината и е в размер на 20 000 лева.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Димитър Николов: Терените в новата индустриална зона са много по-големи и атрактивни
  26.05.2021 12:24      

Индустриалната зона в Меден рудник е готова по отношение на урбанистичните процеси и доставката на инфраструктура.