Петък, 13 Авг 2021
    
Бургас

Дервишки танц гони COVID-19 от Бургас

  14.05.2021 08:08  
Дервишки танц гони COVID-19 от Бургас

Дона МИТЕВА

С дервишки танц гоним COVID-19 от Бургас. Това ще се случи в Културен център „Морско казино“ и е част от съпътстващата програма на туристическата борса „Вашата ваканция“. Свещеният танц ще бъде извършен от единствения дервиш в България – Васил Тосев, който ще пристигне специално за това от Пловдив.

Васил Тосев е йога преподавател CYT200, отдаден суфист, специалист по Йога хранене и здравословен режим, автор на книгата „Поддръжка на човешкото тяло“.

Васил, който преди години е имал свръхтегло и разклатено здраве, претърпява вълшебна метаморфоза под влиянието на своя първи учител, основателя на Йога в България –  Венцислав Евтимов.

По-късно той приема посвещение в Крия йога от учителя Шибенду Лахири, правнук на „бащата“ на Крия Йога – Лахири Махасайя. 

Той е единственият дервиш у нас. По това учение първоначално го запалил неговият учител – Лахири. След това Тосев се обучава  на суфизъм в град Коня, Турция.

Васил може да се върти обратно на часовниковата стрелка в продължение на близо 4 – 5 часа.

Обикаля много из страната и обяснява своята система за постигане на перфектно здраве с помощта на Йога практика, дихателни упражнения и прочистване. Неговите лекции: „Основи на Крия Йога“, „Здрави без лекарства“, „Поддръжка на човешкото тяло“, „Танцът на дервишите и основи на суфизма“, „Позитивното мислене – ползи и вреди“, „Причините за човешкото страдание“ преминават с огромен успех навсякъде в България. Васил не забравя да подчертае за ролята на чистите мисли, добрите дела и любовта към света.

Според легендата танцът на дервишите се появил, когато поетът Руми чул ритмичните удари на чукове на градския пазар. Ударите го потопили в транс, в който чувал звуците като удивителна прослава на Аллах. И в своя екстаз поетът започнал да се върти.

Дервиши са мъжете с шапки и огромни поли, които се въртят около собствената си ос. Този вид танц изначално носи своя мистичен смисъл. Целта му е да докара изпълняващите го до "опиянение" - транс, при който в човек се отключва съзнанието за сливането с Абсолюта.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Поздрав към медицинските сестри отправиха от УМБАЛ - Бургас
  12.05.2021 17:44      

Поздравителен адрес до професионалистите по здравни грижи в УМБАЛ – Бургас по случай Светов