Сряда, 11 Авг 2021
    
Бизнес Созопол

И за това лято в Созопол! Отново се фокусират върху български туристи

  13.05.2021 16:37  
И за това лято в Созопол! Отново се фокусират върху български туристи

Умни паркинги посрещат гости, браншът се ваксинира срещу ковид, курортът се превръща в сигурна дестинация

Силвия ШАТЪРОВА

И това лято Созопол ще очаква основно български туристи. Хотелиери, ресторантьори няма да могат да разчитат на чужди гости заради пандемията и неяснотите около пътуването им.

Руските туристи, които са основни за други лета, втори сезон трудно ще пристигнат в Созопол. „Шансовете за тях са минимални затова трябва да направим всичко възможно хората, които дойдоха миналата година да ни посетят отново“ , призова хотелиери кметът Тихомир Янакиев по време на среща за подготовка на новия сезон.

Според него миналата година сезонът е тръгнал късно, но пък за сметка на това е бил силен, въпреки че по постъпления от туристически данък в Общината това не се е отразило. Причината е, че част от бизнеса не декларира  нощувки.

Общината е разположила билбордове в големите градове на страната, участва в първата туристическа борса след пандемията „Вашата ваканция“ в Бургас, която се открива днес, както и в изложение в Москва, подготвила е рекламно видео  в електронни канали, в момента разработва и туристически гид, в който могат да участват хотелиери, ресторантьори.

Собственици на бази вече са започнали да ваксинират персонала си, Общината също изготвя списъци, които да подаде към РЗИ. От там ще пристигнат  в началото на юни с мобилен център, който да ваксинира желаещите.

Курортът се превръща в сигурна дестинация срещу ковид.

„Основните проблеми пред Созопол, които стоят като организация и пред новия сезон, са отново сметопочистване, паркиране и инфраструктура. Искаме да ги направим така, че да не си личат“, заяви още Янакиев.

И това лято Созопол няма да може да разчита на подземни контейнери заради това, че в Министерство на културата бавят съгласуването на новата система за сметопочистване вече седми месец. Новите контейнери ще бъдат поставени най-вероятно за лято 2022. Те ще бъдат по големи, с по-голяма вместимост и няма да се издава шум при прибирането на отпадъка.

В момента обаче много често има разпилени отпадъци по улиците на града, изхвърлени от недобросъвестни граждани и след това разхвърлени от животни. Това показва наблюдението на кмета от сутрешните му обиколки из града.

 

Нова модерна система за паркиране ще улеснява собственици на  хотели и гости

 

Това, че фокусът на Созопол ще е върху БГ туристи, изправя града пред друго предизвикателство - паркирането. Всеки наш турист  пристига на почивка по морето с лек автомобил.

Миналата година са въведени нови 400 паркоместа, които почти не са се усетили в пика на сезона в курортния град.

През този сезон платените абонаменти за паркиране на хотелиери ще бъдат въведени в специална система.

„При резервация на стая ще се подава регистрационният номер на автомобила в общината, ще бъде вкаран в системата и ще бъде допускан автоматично от бариерите на Стария град. Ще увеличим паркоместата на рибарския кей“, заяви Йордан Петков.

В града ще продължават да се увеличават паркоместата, както и да бъдат по-интелигентни. Паркингът на „Санта Марина“ вече ще е платен – по 2 лева на час. Подземният паркинг на стадиона – 4 лева на час. В паркингите на общината престоят на ден ще е 6 лева.

На всеки паркинг ще има и системи за зареждане на електромобили.

За неправилно паркиране ще се грижи звено „Обществен ред“, ако паякът не е на разположение в момента, ще подлежи на друг вид санкция.

 

Днес е срещата с представители на ресторантьорския и увеселителен бизнес

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Поздрав към медицинските сестри отправиха от УМБАЛ - Бургас
  12.05.2021 17:44      

Поздравителен адрес до професионалистите по здравни грижи в УМБАЛ – Бургас по случай Светов