Четвъртък, 12 Авг 2021
    
Бизнес

В туризма се подсигуряват с работници за сезона

  13.05.2021 13:14  
В туризма се подсигуряват с работници за сезона

Дона МИТЕВА

13 работодатели на 11 щанда предложиха около 350 работни места на състоялата се специализирана борса, организирана от Бюрото по труда в Бургас.

„По равно са представените от Южно и Северно  Черноморие фирми, които участват в борсата. Най-търсени са камериерите, готвачи и сервитьори. Поради необичайната обстановка, в която се провежда борсата и засилените мерки за сигурност заради пандемията сме ограничили участието както на работодатели, така и на кандидатстващи за работа. Спрели сме се на хора мотивирани  и работили в бранша“, коментира Живко  Янакиев, директор на „Бюро по труда“ – Бургас.

На разположение на безработните е и списъкът с обученията, които се организират от бюрото по труда. Отвориха Българо – Германските центрове -там има възможност за квалификация, включително и по специалности, свързани с туризма. „Започнахме и реализацията на обучението с партньорските организации – работодателски и синдикални. Там също има курсове ориентирани към туризма, например помощник – готвачи. А и самите работодатели организират курсове. Но пак подчертавам, че тази година сме поканили  за участие в борсата хора, които вече са работили в туризма“, допълни Живко Янакиев.

Близо 1/3 от завършилите квалификационни курсове безработни намират реализация, сочи справката от Бюрото по труда. Периодично се правят проучвания на завършилите преди година –две курсове дали са реализирани.

Галина Гангарова от „Приморска Перла“ е тук с цел да попълни екипите, които вече са наети. „Набираме още персонал на фона на очакването тази година да има повече туристи. Все пак има вече доста ваксинирани и преболедували българи, които се надявам да дойдат на море“, казва тя. По нейни наблюдения българите почиват по-кратко на морето.

Що се касае за персонала, тя е категорична, че новонаетите  влизат в екип с добре обучени хора и са длъжни да се съобразяват с наложените вече стандарти.

Всеобщо мнение сред  работодателите  обаче е, че все по- ниско квалифицирани хора с претенции за работно място и за заплата, се появяват.

Катя Калоянова, упрвител хотелско домакинство на „Зорница Сендс“  е категорична: „Хората са отчаяни и все по-често с психически проблеми.  Но в отчаянието  не им се работи. Не знаят каква позиция искат, но са претенциозни по отношение на заплатата. Едно време чиракът поне три години е работел при майстора само за единия хляб,  а сега първо питат за парите“.

Като доказателство за казаното: пред нея сяда млад мъж, който казва, че няма претенции и може да работи дори като камериер, но  предпочита за е „нещо по-така“, но няма никакъв опит. „Само след 20 дни посрещаме туристи. Не мога да ви наема за сметка на качеството и да ви обучаваме в движение. Все пак сме реномиран хотел“, отговаря Калоянова. Хотелът ,  в  който работи миналата година изобщо не е отворил. Не са се включили и в никакви програми за подпомагане. Но сега отварят врати и целият мениджърски екип се връща.

Иван Рашков е от село Трояново и му остават година и половина до пенсия. „Искам да  работя каквото и да е. Да избутам до пенсия. Но тук не намирам нищо“, жалва се той. И се оправдава с това, че живее на село. Обаче отказва да се възползва от препоръката на служителката от Бюрото по труда и да пита фирмите дали разполагат с транспорт. Вероятно е дошъл само заради заверката и защото са го повикали от Бюрото.

Галина Финева е завършила икономика и си търси административна работа. „Търся нещо, което да е свързано с икономика, офис сътрудник, администрация. С мениджмънт специалност съм и корпоративен бизнес и управление като магистратура.  Много ми е е неловко да не мога да си намеря работа. Благодарение на пандемията всичко се обърка. Имам нужното образование, но нямам необходимия стаж, който на много места искат. Често срещам тази бариера при търсенето на работа“, казва тя. Проблем, според нея, е и това, че има дете на пет години. „Работодателите като чуят, че имаш дете веднага, все едно не наема вас на работа, а цялото семейство, започва да увъртат все едно, че детето ще работи“,  споделя опита си от ходене по интервюта младата жена.

Зинаида Ананиева – ТРЗ на „Дюни“ казва, че имат нужда от персонал като камериреки, градинари, пикола и подчертава, че за квалификацията не се притесняват, защото на място провеждат обучения.

Зам. кметът  Йорданка Ананиев откри борсата. „Доста време туристическият бранш имаше проблеми и трудности, поради това, че ковид пандемията затвори голяма част от туристическите обекти. Дано тази година  да имаме добър сезон, за да може обектите по Черноморието да намерят туристите си. За да се случи това е необходима и работна сила, която се надявам тази борса да спомогне да  бъде намерена. И хората, които имат желание да намерят своето работно място. Пожелавам един успешен сезон на всички“, каза тя.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Поздрав към медицинските сестри отправиха от УМБАЛ - Бургас
  12.05.2021 17:44      

Поздравителен адрес до професионалистите по здравни грижи в УМБАЛ – Бургас по случай Светов