Вторник, 03 Авг 2021
    
Бургас

ВМРО-Бургас иска да смени името на булевард, кръстен на терорист

  13.05.2021 15:41  
ВМРО-Бургас иска да смени името на булевард, кръстен на терорист

„Янко Комитов“ да се преименува като продължение на „Даме Груев“, предлагат общински съветници

 

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници от ВМРО-Бургас в групата на ГЕРБ Георги Дракалиев и Николай Стоянов са входирали две писма до председателя на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова с предложения за преименуване на улица и площад. Като повод за това се изтъкват две кръгли годишнини, които се навършват през 2021-ва.

С първото си писмо Дракалиев и Стоянов изтъкват нуждата от отбелязване на 150 години от рождението на Дамян Груев и 115 години от смъртта му.

„Дамян Груев е легендарният основоположник на Вътрешна македоно-одринска революционна организация – най-голямата тайна освободителна структура на територията не само на Балканския полуостров, но вероятно и в цяла Европа. Той е един от най-големите национални герои на България, редом с Георги Раковски, Васил Левски, Гоце Делчев и личността му не се нуждае от подробно представяне“, пишат двамата.

Съветниците от ВМРО посочват, че в негова памет Общински съвет – Бургас е именувал булевард, намиращ се в комплекс „Славейков“, перпендикулярен на улиците „Струга“ и „Лазар Маджаров“, който също е деец на ВМОРО, каквито са и Яни Попов и Георги Минков, на които са именувани двете най-близки улици в комплекса.

„Това изцяло отговаря на изискванията от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти на територията на община Бургас. Не така стои обаче въпросът с продължението на булевард „Даме Груев“ в посока Северната промишлена зона, което продължава да носи името на Янко Комитов, който няма никакви заслуги за града ни. Това е име на платен терорист, изпратен от чужда държава в България да воюва чрез подривна дейност и с оръжие в ръка срещу собствената си държава, за което е осъден от българския съд и екзекутиран“, посочват в писмото Дракалиев и Стоянов.

Това според тях противоречи на гореспоменатата наредба по следния начин: „Наименованията на общинските обекти са посветени на имена на хора, събития и постижения с принос към общочовешките ценности, към световното и националното развитие и към развитието на община Бургас, град Бургас и отделните населени места в община Бургас. Те изразяват признателността на хората от общината към тяхното дело“.

Противоречие има и по друг текст от наредбата: „Наименованията на обектите с общинско значение се дават съобразно характера, мястото и значението на всеки конкретен обект и са свързани с имена на хора, исторически събития, открития от различни области на човешки познания, творения на природата и други при спазване на следните принципи: предимство се дава на наименования с исторически установена стойност и гражданственост; запазване на връзката между наименованията на улиците, булевардите, площадите и други обекти, утвърдили се като маркиращи топоними в района; използване с предимство на имената на личности с изключителен принос за развитието на българското общество и конкретното населено място в община Бургас“.

Улица „Янко Комитов“ противоречи и с текст в същата наредба, който не допуска именуване и преименуване с имена и названия на свързани с тоталитарни идеологии и такива асоциирани с прояви на геноцид и всякакви форми на дискриминация. Не се допуска и именуването на отделни части на един и същ булевард или една и съща улица с различни имена.

Поради всичко описано по-горе Дракалиев и Стоянов предлагат целият булевард „Янко Комитов“ да се нарича „Даме Груев“.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“