Петък, 06 Авг 2021
    
Бизнес Бургас

Баловете легални или нелегални – ще ги има

  07.05.2021 16:24  
Баловете легални или нелегални – ще ги има
архив

Дона МИТЕВА

Въпреки многото неизвестни, подготовката за тазгодишните абитуриентски балове тече трескаво в семействата на завършващите. „Не можем да ги намерим, за да ги изпитаме, да оформим оценките им. В главите им само прически, ресторанти, костюми и рокли“, жалват се преподаващите на последния клас в бургаските училища.

Къде официално, къде не, но като подводно течение бурните страсти около завършването, с акцент върху знаменитата вечер, ги има. Има вълнения и около подготовка за съпътстващите завършването концерти и изпращане.

Фотинка Въргова, директор на Професионалната гимназия споделя, че се готвят за бал, който да е на 24 май в Слънчев бряг, но има някакви неудачи около избрания хотел. В понеделник предстои нова среща с посредничещия туроператор, на която да се изяснят и изгладят проблемите. „В училище има създаден инициативен комитет на дванадесетокласниците, който движи организацията“, обясни Фъргова. Тя не можа категорично да каже дали празничната вечер ще е с преспиване, или ще има транспорт за прибиране, мотивирайки се с това, че не се знае дали няма да се сменя избраният хотел.

Какво и как ще се случи, какви ще са мерките, трябва ли всеки абитуриент да се придвижва сам до мястото, където ще се празнува? Ако заетостта в заведенията остане на 50% означава ли, че трябва да се наемат заведения с по 300 места, за да може един випуск да празнува заедно? Това са само част от въпросите, които в училищата, където има завършващ випуск, се задават.

Въпреки всичко родители и ученици са в трескава подготовка на тоалети, прически и всички модни капризи.

По неофициални данни всички езикови гимназии в Бургас са избрали да празнуват своя бал на 24 май. Същото са направили и математическата и търговската гимназии и част от професионалните.

Веселка Иванова, директор на Профилирана гимназия за чужди езици (ПГЧЕ) „Васил Левски”, е категорична, че е далеч по-добре ръководството на училището да е в течение на организацията на баловете, отколкото учениците сами почти нелегално да си организират всичко.

„Съдействаме с каквото можем, макар учениците - по един от клас и класния ръководител на всеки клас от завършващите, оформяйки инициативен комитет, да си правят организацията. Аз участвах в няколко онлайн срещи. Принципно пазя и фактурите, защото имахме предни години случаи на загубени такива. Има и група в социалната мрежа, където учениците си обсъждат менюто, как ще се комбинират по стаите в хотела, защото са избрали да са в Слънчев бряг с преспиване.

Имаше опция да пътуват и до Турция. Бяха се записали около 80 ученици, но заради тестовете  и оскъпяването на пакета, голяма част се отказаха. Сега са неповече от 10 - 15 души. Съветвам ги ако продължават да държат на отиването в Турция – да потърсят група от друго училище и да помолят да се присъединят към нея“, обясни Иванова.

Тя не отрича, че ситуацията е много динамична и крие много неизвестни, които са изпитание за всички и част от казусите ще се решават в последния момент.

Голяма част от преподаватели ученици и родители тръпнат в очакване какво ще бъде становището на НОЩ (ако го има), както и последващите заповеди на министъра на здравеопазването. От просветните органи също чакат явно това.

Сред онези учебни заведения в Бургас, за които на този етап се говори, че няма да организират официално бал, е строителният техникум.

Директорката Даниела Симеонова е категорична, че като ръководство не организират празнуването. „По принцип децата искат. Ние се лутаме за много неща. Аз лично не знам те дали сами си организират нещо. Моята препоръка е, ако се прави празнуване – то да е  през юни, когато им връчваме дипломите. Тогава и изпитите ще са зад гърба им и ще имат повод да празнуват – с диплом в ръка“, категорична Симеонова.

В Механото пък половината от учениците искат да ходят на бал, другите се въздържат.

Принципно организацията на баловете лежи върху самите ученици техните родители, подпомагани от класните ръководители, припомня инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието. Институцията, която представлява, изисква от директорите на учебните заведения, където има завършващи, да изпратят справка кой къде ще празнува, няколко дни преди баловете. „Заедно с Община Бургас и полицията се грижим за сигурността на абитуриентите. Това е, което правим от години“, допълва Илиева.

Гергана Пъйнева се занимава с туризъм от 21 години. С нейната агенция „Виа Орбита“ от много години организира и абитуриентски балове. Тя е категорична, че тазгодишният випуск са много наясно с предизвикателствата на времето и затова младите хора не проявяват излишни капризи. „Абитуриентите са информирани предварително, знаят за голяма част от проблемите, затова и не проявяват излишни капризи, за разлика от предни години, когато нямаше пандемия. Тогава капризите по отношение на ресторантите и техния клас бяха огромни. Сега няма такова нещо. Там, където съм провела срещи, се знае и се обсъди и вероятността да се пренасочат дати, ако е наложително. Но си мисля, че ако се запази обстановката такава, няма да се стигне до ситуацията на миналата година, когато 2 – 3 пъти се сменяха дати“, обясни Пъйнева.

По нейни наблюдения на този етап 50:50 са нагласите да се остава с преспиване. Избраната дестинация е категорично Слънчев бряг. Различното тази година е, че едва в последните два месеца е започнала истинската организация по баловете.

И в този момент има желаещи да пътуват в съседна Турция вместо празнична вечеря. В началото на май ще се направят нови срещи  между туроператора и учениците, за да се види отново броя на желаещите и да се обсъдят вероятностите.

Гледната точка на младите хора определено е, че те държат да имат своя празник и правят всичко възможно той да се случи.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Мина Кръстева: Да се вземем в ръце и да работим за едно по-добро настояще и бъдеще
  04.05.2021 11:53      

Народ, който е създал народното читалище, никога няма да се откаже от книгата и от св