Четвъртък, 06 Яну 2022
    
Бизнес Бургас Спорт

Георги Базотев поиска Конната база за 30 години

  03.05.2021 18:16  
Георги Базотев поиска Конната база за 30 години

Бизнесменът ще я развива до европейски нива

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургаският бизнесмен Георги Базотев поиска Конната база в парк „Езеро“ за 30 години. Председателят на ККС „Кан Крум – Бургас“ е изпратил писмо до Общински съвет – Бургас и кметът на община Бургас Димитър Николов, с което обявява инвестиционно намерение за развитие и поддръжка на базата в парка.

За целта Базотев иска от местния парламент да му се учредят ограничени вещни права върху базата за срок от 30 години. Това трябва да стане като обектът се изключи от Плана за действие за общинските концесии на Община Бургас и Националния концесионен регистър и да бъде включен в списъка на спортните обекти, а спортният клуб, управляван от него, да участва в процедурата за учредяване на ограничени вещни права.

В писмото Базотев посочва, че нееднократно през годините е инвестирал лични средства в Конната база за доизграждане и модернизиране. От конния клуб са изградени съоръжения за физическо натоварване на конете, летни боксове, поливна система на три вида плацове – състезателен, тренировъчен и за начално обучение. Изграден е загряващ манеж, специализирани машини и приспособления и съоръжения, както и коне с най-различни характеристики – от такива за начално обучение, през състезателни и се стигне до коне за рехабилитация на хора с увреждания.

Пред „Черноморски фар“ Базотев разкри част от бъдещите си планове за развитие:

„Имам готови разработки от доста време. Въпреки че през последните години стопанисването на базата доста се подобри, тя все още е далеч от това, което може да е и да даде на града. Поради тази причина искам учредяване на ограничени вещни права за срок от 30 години. Много бургазлии знаят, че състезанията, които се провеждат, са интересни. Клубът ни редовно печели медали от всякакви първенства и прославя Бургас. При нас локацията е уникална. Морето е наблизо. Атмосферата е много полезна. Аз съм от много години председател на ККС „Кан Крум“, имам опит и в управлението на Българската федерация по конен спорт, където отговарях именно за контрола на конните бази в Южна България. Смятам, че конната база трябва да е като във всички останали държави, на които завиждаме – модерна и добър възпитателен център за децата“, заяви пред наш репортер бизнесменът.

Георги Базотев иска спортната дейност, в която той финансира значителни средства, да може да се самоиздържа. В базата смята така да инвестира, че да има реалната възможност разходите да се възвърнат след време. А ако му бъде учредено ограничено вещно право за 30 години, то бизнесменът ще е спокоен за бъдещите си инвестиции и ще развива и модернизира базата.

„Задачата е трудна и подхождам много внимателно и сериозно към нея. Смятам, че с нещата, които съм предвидил това ще може да се случи, ако ми се учреди това право върху базата. Законът за спорта и спортните клубове позволява срокът да е до 30 години за спортни обекти“, заяви председателят на ККС „Кан Крум“.

 

Какво ново ще има?

 

„Ще има възможност да се изнасят различни представления и концерти с изграждането на трибуна и сцена. Те ще са удобни и за публиката при провеждане на състезания. Ще има достатъчно зони за хипотерапия, за начално обучение, за напреднали, за рехабилитация, различни приспособления и иновации, свързани с опазване на околната среда. Имам намерение да направя и тренажор. Той реагира по същия начин, както реагират и животните, само че без елемента животното евентуално да се стресне. Тренажорът работи в различни режими – от начално обучение, през леки разходки, езда в гората, състезание и други. Смятам, че това много ще увеличи посещаемостта на базата. Всеки, който се колебае да се качи на кон, може да започне именно с тренажора. Естественият страх може да бъде преодолян по този начин. Ще има една въртележка за конете, където да могат да тренират, тъй като пространството е ограничено. Ще има и карантинни боксове, манипулационна за извършване на ветеринарни манипулации“, посочи той.

Преди време територията, където се намира Конната база, бе разделена на различни парцели.

„Например територията между базата и жп линията ще е голям паркинг. Малко се увеличава и зоната за Фестивала на пясъчните фигури, ще има и някакви други атракции. За Конната база остават едни 15 декара и нещо, което е малко под минимума. Това ще наложи складовите площи за храната на животните да бъдат изнесени извън базата. В парк „Езеро“ има и проектирана алея, където, ако има възможност ще можем да извеждаме посетителите и животните на разходки чак до Солниците“, конкретизира Базотев.

Вярва, че нещата около Конната база се развиват добре.

„Ако си спомняте какво беше преди 10 години и какво е сега, ще видите разликата. В интересите на града ни е да имаме добре развита конна база. Идеите ми са отдавна, но сега им дойде времето. В началото бургазлии гледаха на това нещо като на един обор. Чужденците като видеха на какво прилича и не влизаха. Сега вече не е така, но може да е и много повече. И за състезателите, и за възпитанието на децата, и за рехабилитацията“, завърши той.

Писмото с искането на Базотев тепърва ще се разглежда в постоянните комисии на Общински съвет – Бургас. Какво ще решат общинските съветници ще стане ясно на сесията през май месец.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кап. Богданов: Дневниците на \
  07.10.2021 10:44      

Товарният кораб "Вера Су" вече 18 дни е блокиран между скалите край Камен бряг.