Събота, 31 Юли 2021
    
Общество

Ангелов обяви кога падат маските

  01.05.2021 14:15  
Ангелов обяви кога падат маските

Ще махнем маските, когато имунизираните са 65%, прогнозира здравният министър в оставка Костадин Ангелов, който е на посещение в Пловдив.

По думите му към момента ваксинираните са около 800 000, а поставената цел е за 3 млн. ваксинирани. Смятам, че до август ще се справим, посочи той.

Ангелов разкри, че вероятно ще отпадне ограничението за гостите на сватбите. Единственото изискване, което ще остане, е броят на посетителите в ресторантите да не надвишава 50%.

"Това е техническа грешка. Много обсъждахме начина за влизане в страната и е допусната техническа грешка. Това ще бъде поправено още в първия работен ден. Хората, които планират сватби, да не ги отменят. Най-вероятно ще отпадне изискването за капацитет, важното е в заведението да няма капацитет над 50%”, допълни той.

 „Не може всеки собственик на заведение да си избира капацитета. Капацитетът е ясен. Има си нетна търговска площ и е казано на кв. метра колко човека трябва да има. Като разделите нетната търговска площ на квадратните метри получавате колко са хората, махате половината и получавате колко са на практика възможностите за 50% капацитет.

Навсякъде, където получим сигнали, ще направим проверка.

Истината е, че хората не могат да стоят много затворени, а хубавата новина е, че продължаваме да получаваме добри резултати, въпреки това, което се случва около нас. Проверки се правят постоянно. Пишат се актове и предписания. Сигнали могат да се подават на сайта на РЗИ и на Министерството на здравеопазването”, каза още Ангелов.

Здравният министър посочи, че от 10 май ще бъде отворена отново електронната система и хората ще могат да избират с кой препарат да бъдат ваксинирани.

„От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Електронният регистър е за хора, които идват в определен част през 10 минути и за този човек трябва да бъде направена ваксинация.

Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим. През май месец ще идват още ваксини и по 50 000 дози на ден могат да се правят. Надявам се да успеем”, заяви той.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Инициатива \
  30.04.2021 17:14      

Ако предстои битка за Черно море, България къде стои? Хората, които живеят ок