Понеделник, 26 Юли 2021
    
Бургас

Започва ли чистка сред почетните граждани на Бургас?

  25.04.2021 16:40  
Започва ли чистка сред почетните граждани на Бургас?

Специална комисия ще решава да отнема ли отличията на вече наградени

 

Георги РУСИНОВ

 

Специална временна комисия ще нищи почетните граждани на Бургас. Това става ясно от докладна записка, входирана от Постоянната комисия по култура и читалищна дейност. В документа се посочва, че е в комисията е постъпило предложение от ОЗБГ да се преразгледа списъкът с почетните граждани на Бургас и на онези, които не отговарят на условията, да бъде отнето високото отличие.

Припомняме, че в първата сесия за 2021-ва Общински съвет – Бургас прие промени в Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас, сред които бе и възможността за отнемане на званието „Почетен гражданин“. Така че бургазлии, които „са политически представители на военни или тоталитарни режими, или са били такива в миналото“ може скоро да се простят с почетните си звания.

„Тъй като темата вече е била дискутирана в кулоарите на Общинския съвет, бе изразено мнение, че може да се създаде временна комисия с широко представителство, която да има конкретна задача и да даде конкретни отговори. На комисията да бъде възложено да прегледа всички удостоени личности, да прецени какви са заслугите им за града, жителите му и да предложи решение на общинските съветници. Допълнено бе, че дори може да се организира обществено обсъждане по поставеното от „Организация за закрила на българските граждани“ запитване“, се посочва в докладната записка от Културната комисия.

От докладната не става ясно от колко членове да е комисията. Тепърва предложението ще бъде разгледано в заседанията на комисиите в Общински съвет – Бургас. При одобрение от местния парламент специалната временна комисия ще има срок от 1 месец за изпълнение на поставената задача.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Невена Басарова-Дичева, Първа Детска академия за добри обноски: Не бива да забравяме, че животът не е само виртуален, но реален
  24.04.2021 15:18      

Дона МИТЕВА Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска ак