Понеделник, 26 Юли 2021
    
Бургас Култура

Веселин Пренеров: До края на април ще стане ясно кои продукции подпомагаме

  25.04.2021 15:32  
Веселин Пренеров: До края на април ще стане ясно кои продукции подпомагаме

Георги РУСИНОВ

 

Председателят на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност Веселин Пренеров обяви пред „Черноморски фар“, че до края на април ще излязат с решение кои от седемте проекта ще бъдат финансирани и с колко. В понеделник се е състояло представянето на всяка една от продукциите от техните режисьори и продуценти.

„Това ще е трета сесия, на която ще гласуваме финансиране на филми и сериали. Първата беше с филма „Петя за моята Петя“. След това миналата година отново гласувахме средства за финансиране на продукции, които се снимат в Бургас. Тази година сумата е наполовина заради извънредната обстановка и оптимизираният бюджет на Община Бургас. Въпреки това имаше 7 проекта, които режисьорите и продуцентите ни представиха онлайн, бяха във видеовръзка с нас. Всеки имаше по 20 минути време за презентация“, заяви Пренеров.

 

Защо Бургас?

 

Защо има такъв интерес към снимане на филми и сериали в Бургас? Председателят на Културната комисия е категоричен, че всеки един от екипите на продукциите е посочил няколко причини.

„Първо заради преобразения Бургас през последните 10 години. Това съвсем откровено го заявиха режисьорите и продуцентите и няма грам куртоазия. Второ заради атмосферата на града, специфичното лято – млади хора, енергия, фестивали, концерти. Изобщо има един друг облик градът тогава. И това търсят екипите на продукциите – да впишат своите сценарии в летния Бургас. В крайна сметка търсят и географските особености – снимки покрай морето. И не на последно място търсят и новите дестинации и добре познатите стари – Морска гара, Морската градина, историческите дадености на града. Тази комбинация прави Бургас привлекателен за снимки“, посочи той.

От представянето на продукциите Пренеров изрази личното си мнение, че наистина има заглавия, които си струват.

„Като цяло са обещаващи проекти. Има две международни ко-продукции, които са избрали Бургас за своя локация за снимките. Надявам се да имаме възможност да помогнем на колкото можем повече продукции. Това е световна практика – градове като Бургас да се рекламират чрез кинопродукции. Показват се емблематични места от града, бургазлии са участници във филмите и сериалите“, каза той.

 

Максимална реклама на града – цел на финансирането

 

Както вече стана ясно част от седемте заглавия бяха одобрени за финансиране и миналата година. Тъй като не са започнаха снимки, най-вече заради пандемията, и не са могли да усвоят парите, които им бяха гласувани, сега кандидатстват отново. Сред тях са двата сериала „Съни Бийч“ и „Аз и моите жени“, филмът „Завръщане 2“.

„Има Закон за държавния и общински бюджет, който казва, че пари, които не са усвоени в рамките на финансовата година, т.е. до 31 декември, няма как да се прехвърлят автоматично. Затова тези продукции кандидатстват отново за финансиране. Всички филми започват снимки в края на май, началото на юни. Много е рано да се каже коя продукция колко пари ще получи. Зависи от мащаба на финансовата помощ, която тази година е ограничена, както казахме. Дали ще бъде на всички, или ще изберем продукции, които се открояват, най-важното, което ще търсим, е максималното възможно участие на града. Търсим максимална изява за представяне и реклама на Бургас“, уточни Пренеров.

 

Отзвук от „Голата истина за група Жигули“

 

Като успешен пример за финансиране от страна на Община Бургас е филмът, който се превръща в хит – „Голата истина за група Жигули“. Според Веселин Пренеров отзвукът е прекрасен и неповторим. По-голяма част от действието се развива именно в Бургас.

„Самият факт, че при нас имаше четири предпремиери – две повече от обявените първоначално, е достатъчно красноречив. В София НДК се изпълни максимално, според противоепидемичните мерки. От няколко дена филмът тръгна и по кината, където също жъне успех. Има очаквания песните от филма да се превърнат в летните хитове за този сезон. Саундтракът е изключително сполучлив, звучи добре и модерно“, заяви председателят на Културната комисия.

Виктор Божинов, който е режисьор на филма, и бургазлията, който играе главната роля - Михаил Билалов, са уверили, че и занапред Бургас остава част от техните творчески планове.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Невена Басарова-Дичева, Първа Детска академия за добри обноски: Не бива да забравяме, че животът не е само виртуален, но реален
  24.04.2021 15:18      

Дона МИТЕВА Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска ак