Неделя, 25 Юли 2021
    
Бургас Култура

И това лято Бургас се превръща в снимачна площадка

  25.04.2021 13:30  
И това лято Бургас се превръща в снимачна площадка

Пет филма и два сериала кандидатстват за финансиране от Общината

Сред продукциите има такива, които не се реализираха миналата година

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас и тази година продължава практиката с финансиране на филми и сериали, които ще се снимат изцяло или частично в морския град. Средствата обаче са наполовина по-малко от миналогодишните. Предвидени са 80 000 лева от бюджета, докато през 2020-а бяха 160 000 лева. Тази година за финансиране се борят пет филма и два сериала, става ясно от писмо на заместник-кмета Диана Саватева до Общински съвет – Бургас. Някои от продукциите са същите, които кандидатстваха през 2020-а, но поради една или друга причина не започнаха снимки, като пандемията от коронавирус бе основен виновник за това.

 

Кои продукции подкрепиха съветниците и с колко през 2020-а?

 

Припомняме, че Общински съвет – Бургас гласува средствата на сесията през февруари 2020-а – малко преди началото на пандемията в България. Първоначално средствата бяха в размер на 100 000 лева, но впоследствие с допълнителна докладна бяха добавени още 60 000 лева. Идеята бе да могат да бъдат подкрепени всички 6 проекта, които кандидатстваха тогава – 4 филма и 2 сериала.

Подкрепен с пари от общинския бюджет бе „Голата истина за група Жигули“, който в момента жъне успех по родните киносалони. За тази продукция, която освен, че се снима в Бургас, има и двама бургазлии сред главните герои – Михаил Билалов и Димитър Рачков, бяха отделени най-много средства – 50 000 лева.

Общинските съветници гласуваха още: 45 000 лева за втория сезон на сериала „Съни Бийч“; 25 000 лева за друг сериал – „Аз и моите жени“; 25 000 лева за игралния филм „Завръщане 2“ и 15 000 лева за игралния филм „Животински бесове“.

 

Филмите и сериалите, които ще се снимат в Бургас през 2021-ва

 

Както вече посочихме, тази година проектите, искащи финансиране, са пет филма и два сериала. Ето и кои са те според входираното писмо на заместник-кмета Диана Саватева:

1. Проект за пълнометражен игрален филм е работно заглавие „Абсолютно доверие“

Сюжетът има за цел да мотивира и вдъхнови. Той разказва за уроците, които една майка иска да предаде на своята дъщеря, за да я направи силна, волева и независима. Това е филм с кауза, който освен разпространение в кината, ще бъде част от пътуващо кино в различни градове в България и сред българските общности по цял свят. Той ще бъде разпространен и през стрийминг платформи с над 40 милионна аудитория и ще има телевизионна премиера в една от най-гледаните национални телевизии.

Режисьор на продукцията е Мартин Макариев, сценарист - Борислав Захариев, продуцент - Яна Маринова, актьори - Яна Маринова, Луиза Григорова, Владимир Зомбори.

Бургас е избран като дестинация за осъществяване на снимките, заради харизмата, очарованието и културната стойност на града. Любовта между героите на Луиза Григорова и Владимир Зомбори се ражда именно на фона на Морската градина и прекрасния бургаски плаж. Бургас ще бъде представен като бързо развиващ се, модерен град, където младите хора работят, срещат се и се влюбват. Град, който вдъхновява и предразполага човек да покаже най-доброто от себе си. По този начин град Бургас се превръща в участник в действието на филма.

2. Проект за заснимане на сериал, комедийна драма, сезон 1, 6 епизода по 54 минути с работно заглавие „Аз и моите жени“, който ще се излъчва по БНТ

Сериалът ще засегне основни теми като: изкушенията на съвременния живот, редни и нередни желания, свръхпредлагане и свръхпотребление, истинското щастие. Ще покаже град Бургас като модерно и готино място за живеене, ще съдържа сцени, които ще покажат красивите места в града, герой-екскурзовод, който ще покаже градските забележителности, възможност за включване на специфични локации и събития. Сюжетът ще се развива в модерна болница, която ще представи Бургас като град с развита медицина. В главните роли са признати родни актьори, сред които: Радина Кърджилова, Захари Бахаров, Йоана Темелкова, Филип Аврамов, Теодора Духовникова, Луиза Григорова, Александър Сано.

3. Проект за пълнометражен игрален филм с работно заглавие „Бъди до мен“

Жанрът на филма е драма. В същото време той съдържа в себе си лекия и топъл романтизъм, който чупи рамката на сивия емоционален нюанс на драмата. Филмът разказва за възрастен художник, който се събужда в дървена лодка насред морето, без никакви спомени кой е.

Единственото нещо, което има в себе си, е едно писмо, което тепърва ще отвори да прочете.

За героите морето и родният дом са взаимно свързани. Бургас, или иначе казано родният дом, е една от основните теми във филма. В него ще се разгърне мотивът за красотата и величието на този разцъфтяващ град. За да бъде представено това по един различен и разчупен начин, героите ще се качат на лодка и ще акостират на Мостика през 80-те години на XX век.

Режисьор и сценарист на филма е Тина Маркович. Стилът на заснемане ще бъде абстрактен и нестандартен, предвид факта, че главният герой е с прогресираща деменция. За по-голяма автентичност някои от кадрите ще бъдат заснети в документален стил.

4. Проект за пълнометражен игрален филм е работно заглавие „Добрият шофьор“, копродукция между България и Финландия

Филмът вече е спечелил вниманието и подкрепата на финландската продуцентска компания Making Movies, както и на големите филмови институции в страната - Финландската филмова фондация и Финландската национална телевизия. Продукцията е подкрепена и от европейската програма „Творческа Европа - Медиа“, както и от „Евроимаж“. От българска страна финансирането е осигурено от ИА „Национален филмов център“.

Творческият състав на филма ще бъде изцяло български. Ключови фигури са: сценарий — Константин Божанов и Тонислав Христов, режисьор — Тонислав Христов, оператор — Орлин Руевски, композитор — Петър Дундаков, актьори - Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро, Слава Дойчева.

Филмът разказва за трудния и дълъг път на един мъж обратно към най-близките му хора — семейството, което е изоставил преди години. Това го учи на най-ценния урок — човечност и съчувствие към напълно непознати.

Последният снимачен период от филма ще се осъществи на територията на град Бургас.

5. Проект за пълнометражен игрален филм „Завръщане 2“

Режисьор: Ники Илиев, продуценти: Башар Рахал, Богомил Грозев, Ники Илиев, жанр: романтична комедия

Филмът с работно заглавие „Завръщане 2“ е продължение на „Завръщане“, който стана най-гледаният български филм в кината за 2019 г. Втората част ще е разказ с продължение за четиримата приятели, събрали се отново след 25 години, този път на морето и именно в Бургас. Снимките ще се осъществят на емблематични локации в града и региона, като това е една прекрасна възможност Бургас да бъде представен по много красив и приятен начин пред над 2,5 млн. зрители в България и по целия свят. Филмът, освен в кината, ще бъде излъчен по 6ТВ в праймтайм, в много други държави пред преобладаващо българска публика, но ще участва в редица фестивали по целия свят, след което ще бъде и качен свободно в онлайн пространството.

Проектът ще има послание, което ще накара зрителите освен да се забавляват и да си доставят удоволствие от гледките на красивите български плажове и красивия Бургас, да се замислят за стойностните неща, които ни заобикалят. Филмът ще засегне и проблема със социалните мрежи и какво влияние имат върху младежите и човешките отношения. Актьорският екип е в състав: Александър Кадиев, Ники Илиев, Орлин Павлов, Башар Рахал, Диляна Попова, Евелин Костова, Бойко Кръстанов, Райна Караянева, Искра Донова.

Общ бюджет: 780 450 лв. (седемстотин и осемдесет хиляди четиристотин и петдесет лева).

Във Фейсбук Рахал обяви, че снимки ще има и в Приморско и Поморие.

6. Предложение за позициониране в сериен телевизионен филм със заглавие „Съни Бийч“

Възможности за позициониране: В първи сезон присъствието на града е в част от един епизод, доколкото в новия сезон действията в град Бургас за значително увеличени, както и броят на епизодите. Позиционирането в новия сезон е изведено на по-високо ниво - съпоставено с най-модерните практики на западните ТВ продукции:

Beauty Shots: Общи кадри на атмосфера и знакови обекти и локации от Бургас (интериори/екстериори), улавящи красотата, развитието и напредничавия дух на града. Същите се излъчват като кратки заставки с надпис БУРГАС.

Сцени на представителни локации: Ситуираме героите на открити и/или закрити знакови публични места, съобразени със сценария, с промоционална цел - сцени на „Пристанището“ и „ЖП гара“, съпътстващи с Beauty Shots.

Специализирани сцени: сцена на „Публичен търг за продажба на хотел“ - с локация съдебна зала в Бургас, съпътстваща с Beauty Shots; Сцена на „Сватба“ на двама от главните герои, които по избор биха могли да бъдат венчани от кмета на община Бургас, съпътстваща с Beauty Shots.

7. Проект за пълнометражен игрален филм с работно заглавие „Четири сезона“, копродукция на Франция, България, Германия и Великобритания

Четири отделни истории са вплетени в сюжета на филма и се заснемат от местни актьори на български, френски, немски и английски език. Всеки сезон се случва в определено време и в отделна страна, а темите, които ги обединяват, са отминаващото време, женствеността и любовта. Сезонът, който ще представя България, е Лято. Темата е за двама души, които се срещат в мислите си и се връщат към историята на вълнуващата си лятна любов.

Сценарист и режисьор от българска страна е Ванина Кондова, тя играе и главната роля, заедно с актьора Леонид Иовчев. Предвижда се българската част на филма да се заснеме на територията на община Бургас и региона. Необходима е подкрепа по отношение на продукционните разходи по време на снимачния период (наеми, транспорт, храна), предоставените средства, за които впоследствие ще бъдат използвани изцяло на местно ниво.

 

Важно уточнение

 

е, че част от актьорските състави може да не са същите като обявените, тъй като са в процес на изясняване. В писмото на заместник-кмета сред главните роли в „Абсолютно доверие“ бе посочен Захари Бахаров. Актрисата и продуцент Яна Маринова направи уточнение чрез пресцентъра на Община Бургас, че все още не е ясно, кой ще е главният герой и че той ще бъде обявен при стартиране на снимките. За „Черноморски фар“ продуцентът на „Аз и моите жени“ Краси Ванков обясни, че има грешки в посочения актьорски състав и тепърва ще уточнява детайлите с Община Бургас.

Предстои Постоянната комисия по култура и читалищна дейност да се събере и на свое заседание да прецени и предложи кои продукции да бъдат финансирани и с колко. По-малкото средства тази година се обясняват с това, че като цяло бюджетът на Община Бургас е оптимизиран заради пандемията и насочен в най-важните сфери в момента - здравеопазване, образование и социални дейности.

 

Очаквайте мненията и на председателят на културната комисия към Общински съвет - Бургас Веселин Пренеров и на продуцента на сериала "Съни Бийч" Васил Булянски!


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Невена Басарова-Дичева, Първа Детска академия за добри обноски: Не бива да забравяме, че животът не е само виртуален, но реален
  24.04.2021 15:18      

Дона МИТЕВА Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска ак