Четвъртък, 22 Юли 2021
    
Култура Мнения

Жаклин Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев“: Посрещаме юбилея си с химн и филм

  23.04.2021 15:27  
 Жаклин Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев“: Посрещаме юбилея си с химн и филм

Въвеждаме нова СТЕМ паралелка с профил „Природни науки“ и паралелка с професия „Графичен дизайнер“

 

Жаклин Нейчева е директор на Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Бургас. Разговаряме с нея по повод 50-годишния юбилей на учебното заведение и поредицата събития, организирани за годишнината. Нейчева разказва и за предизвикателствата на онлайн обучението и с какви нови паралелки ще е новият план прием през учебната 2021/22 година.

 

Интервю на Ина ПЕТРОВА

-        Г-жо Нейчева, продължават проявите за 50-годишния юбилей на училището. Направихте филм за историята на английската гимназия. За какво разказва той и кои са неговите създатели?

-        Този филм стана възможен, благодарение на дългогодишен труд на много хора, които са събирали историята, нашата родова памет. Благодарение на духа на английската гимназия всички наши възпитаници споделиха личните си архиви, заснети са кадри от настоящото развитие, от живота в гимназията. Това е филм, който разказва за тези 50 години, които, надявам се, са само началото на дългия и успешен живот на нашето училище. Това е екипен труд, в който сме ползвали помощта на нашите спомоществователи, помощта на бивши възпитаници, труда на г-жа Костадинка Недялкова, която успя да събере един впечатляващ архив от кадри, от фотоси и благодарение на трогателните послания на бивши възпитаници, преподаватели, на всички тези хора, свързали живота си с английската гимназия, ние направихме тази кратка визитка на нашето училище.

-        Вече имате и химн на гимназията, написан и композиран от нейни възпитаници. Разкажете повече как беше създаден той?

-        Това е нещо, за което много се вълнувам, защото по стечение на обстоятелствата обявеният конкурс бе спечелен от наш възпитаник, който наистина е уловил духа на всичко, което се е случвало по времето на успешния живот на нашето училище. Текстът е много красив, мелодичен и е написан от Дарина Джеферсън, която съучениците й познават като Дарина Хаджистоянова. Това е момиче, което има издадена стихосбирка и нейния поетичен талант се проявява много ясно в текста, който е създала. Музиката е написана от друг възпитаник на нашето училище, много известен музикант и композитор - Георги Мархолев, за когото искам да кажа, че направи невероятно чисто човешко усилие в период, в който погреба баща си, а съвсем наскоро и майка си, той намери сили в себе си да не спира да работи по музиката, дари студийните записи на музиката, покани изтъкнати музиканти да участват в този запис.

-        Имате много интересни събития за празника, като юбилейния годишник, конкурс, награди и много други. Какво да очакват още гостите?

-        Представянето на филма и химна в залата на НХК е първото присъствено събитие от поредица, които предстоят и които ще финализират тържествата на нашия юбилей. Отличихме автори на логото за 50-годишния юбилей, автора на логото за корицата на годишника, който събира малка част от творбите на наши възпитаници, които през годините са направили нещо, което можем да покажем с гордост както в областта на литературата, английския език, така и изобразителното изкуство. Това е годишникът, който беше издаден в пълноцветен печат. Наградихме също и участниците победители в конкурса „Моето училище, моят свят“ в раздел „Литература и изобразително изкуство“. 

-        Тази учебна година е пред завършване, тя премина под знака на онлайн обучението, което бе истинско предизвикателство. Вие как го оценявате, справихте ли се?

-        На практика тази революционна крачка, която се случи за два дни в месец март м. г., когато в петък имахме последен присъствен ден и в понеделник започнахме обучение в електронна среда от разстояние. Можем смело да кажем, че от първия ден имахме 97% обхват на всички ученици и нито за минута не сме падали под този процент. Това е  екипен труд денонощно, благодарение на електронното си училище в понеделник сутринта в английската езикова гимназия занятията бяха подновени в електронна среда и мога да кажа, че това е повод за гордост.

-        Започва подготовката за новия прием за учебната 2021/22 година. Ще имате ли нови профили, на какво залагате за привличане на ученици?

-        Имаме вече одобрен план прием и той предлага две нови възможности на нашите ученици. Въвеждаме нова СТЕМ паралелка с профил „Природни науки“, по-специално биология и химия, които са традиционно на много високо ниво в нашето училище. Също нов профил е паралелката с професия „Графичен дизайнер“. Ние много разчитаме на това. В СТЕМ паралелката се надяваме, че като училище, което има дългогодишна история в наставничеството с възпитаници на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, които идват при нас на стаж, на практика, на държавен изпит, които проведохме и тази година много успешно. А по отношение на изобразителното изкуство, което е в основата на графичния дизайнер, разчитаме не само на школата, която имаме в нашето училище, но и на успешното партньорство и сътрудничество с филиала на Националната художествена академия в Бургас, които се отзоваха на тази наша идея и ще ни помогнат с достойни преподаватели, които да обучават нашите ученици. 

-        Как се чувствате в новия сграден фонд?

-        От месец август пренесохме своя дом в сградата, в която преди това се помещаваше СУ „Добри Чинтулов“. Тук се чувстваме относително самостоятелни. Част от сградата се ползва от Ресурсния център. Предложили сме модерна образователна среда на нашите ученици и постоянно работим по нейното подобрение. Ремонтираме стаи, във всяка стая има вече осигурено работно място с компютър за преподаватели и мултимедиен проектор. Вярвам, че интерактивното обучение е на високо ниво.

-        Каква е професионалната реализация на вашите ученици и къде по-често е тя – тук, у нас или в чужбина, където много често са приети да учат?

-        За наша радост през последните години забелязваме една тенденция за известен спад на интереса на наши ученици за обучение в чужбина. Повечето от нашите ученици проявяват траен интерес към обучението по медицина, което се дължи на добрата подготовка по химия и биология. Много наши ученици стават студенти по архитектура и право, това е една традиция, която се наблюдава при възпитаниците и аз се надявам, че тя ще продължи.

-        Какво ще пожелаете на учениците и преподавателите?

-        На учениците пожелавам здраве на тях и техните семейства. На нашите зрелостници да направят достойно представяне на предстоящите държавни зрелостни изпити. На колегите пожелавам дръзновението, с което работим всеки ден и екипния труд, който направи възможна тази амбициозна програма, започнала още през миналата година за нашата юбилейна година. Искам да им благодаря, че правят възможно това, което се случва в момента.  


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
 Жаклин Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев“: Посрещаме юбилея си с химн и филм
  23.04.2021 15:27      

Въвеждаме нова СТЕМ паралелка с профил „Природни науки“ и паралелка с професи