Вторник, 11 Яну 2022
    
Бургас

И тази година се очаква недостиг на спасители по плажовете

  20.04.2021 14:09  
И тази година се очаква недостиг на спасители по плажовете

40 мераклии се включиха в курс на БЧК

 

Георги РУСИНОВ

 

40 мераклии за спасители се записаха в курс, който се провежда днес на басейна в Младежкия дом. Спасителят ветеран Васил Алексиев води курса. Пред репортери той обясни, че една част от записалите са за море, други за басейн. Има и такива, които има изкаран курс за басейн, а сега надграждат за море.

Един такъв участник в курса е бургазлийката Йоана Димова. Досега е работила 4 години като спасител на басейн, но заради по-голямото предизвикателство решава да стане спасител на море. Иска това лято да работи в Обзор.

„Сега изпитвам известно притеснение, но като започна работа няма да е така. Плувам откакто се спомня. Занимавала съм се и професионално. Имам медали и грамоти и не ми е проблем. Учила съм в Спортното. Може да се каже, че водата ми е естествен хабитат“, заяви тя.

Според нея туристите без значение българи ли са или не рядко слушат спасителите.

„На простаците не реагирам, защото по 10 часа съм на басейна. Трябва да остана без нерви до края на смяната. Попадала съм и в рискови ситуации, но засега сериозен инцидент не е имало, Слава Богу“, добавя бургазлийката.

За Васил Алексиев това ще е 44-и сезон поред на плажа и казва, че нещата винаги са били по следния начин – интерес има повече към басейните, защото изискванията са по-малко.

„Едно е да си на един басейн и да го наблюдаваш, съвсем различно е да си на море и да трябва да следиш по 300 души наведнъж във водата. Финансовите параметри се изравниха. Има хотели с добри финансови възможности и заплащането е почти еднакво. Някои плажове нямат толкова пари. Така губим голяма част от спасителите, защото отиват на работа по хотелите“, уточни той.

Според него обаче недостиг има дори и за спасители на басейн. Една голяма част от квалифицираните лайфгардове предпочитат да работят в чужбина, където заплащането е по-добро.

„Казват, че БЧК не създавало кадри. Не е вярно. Ние ги създаваме, но те си избират къде да работят. Никой не може да ги спре да упражняват професията си в чужбина. Това всеки го знае и не важи само за спасителите. Хора от много професии заминават навън, защото заплащането е по-добро“, поясни Алексиев.

На плаж „Крайморие“, където е старши-спасител той няма проблем да окомплектова екипа. Причината е, че като водещ курсовете той си избира хората.

„При мен обучението продължава и със започването на работа. За пръв път миналата година в България направихме и курс за спасители, който се провежда на самия плаж. Тази година също сме обявили, че кандидатите, които тук не успеят да покрият нормативите, или не са успели да дойдат, може да го направят през юни на плаж „Крайморие“. Това е още по-изгодно, защото е само плюс да си изкараш курса на терен, както се казва. Имат възможност и да почнат работа веднага. Миналата година голяма част от тези, които завършиха останаха да работят на плаж „Крайморие“. Доволни сме, че провеждаме този курс съвместно с концесионера на плажа Николай Димитров и БЧК в лицето на Виолета Радева. Възнамеряваме този курс да стане традиционен“, заяви спасителят ветеран.

Важно уточнение той направи, казвайки, че БЧК провежда курсове за спасители и в страната и по никакъв начин не може да се каже, че само хора от морето са по плажовете.

„От вътрешността на страната също е доста добър приема на спасители. Причината е, че всеки от вътрешността иска да дойде на море. Така, че тези хора са добре дошли. Ние ги приемаме и разпределяме по плажовете“, каза Алексиев.

Очакванията му за този сезон, специално за плаж „Крайморие“ е да е добър като предходните. Причината е, че на него идват предимно български туристи. Що се отнася до това дали слушат спасителите, Алексиев лаконично отговори с усмивка: „Има хора, които продължават да си мислят, че морето е до колене“.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав