Петък, 16 Юли 2021
    
Бургас Общество

Джипита с нова доставка на ваксини „Пфайзер“

  17.04.2021 10:22  
Джипита с нова доставка на ваксини „Пфайзер“

Слаб интерес към „АстраЗенека“, засега ги съхраняват в хладилниците на практиките си

Ина ПЕТРОВА

Нова доставка на ваксини „Пфайзер“ ще има за общопрактикуващите лекари в Бургас и региона. Направеното разпределение е по 11 дози от препарата за всяко джипи. Пратки ще потеглят и към отдалечените общини.

Джипитата разполагат и с ваксини „АстраЗенека“, но отчитат изключително слаб интерес. „По информация на колеги почти никой не проявява интерес към нея. Тя може да се съхранява 5 месеца. Министърът  каза, че може да се изтегли. Засега стои в нашите хладилници. Който е взел повече, в случай, че няма интерес, ако трябва ще я върнем“, посочи председателят на Регионалния съюз на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков.

В момента той и колегите му поставят ваксини на хора над 65 години, както и на пациенти на хемодиализа, онкологично болни и трансплантирани. Освен, при джипитата, тези групи могат да се имунизират в специализираните кабинети в няколко здравни заведения в Бургас и областта. Отделно всеки желаещ може да се ваксинира по така наречените „зелени коридори“, но там ваксината е само на „АстраЗенека“.

Лекарите съветват хората да не се притесняват от поставянето на втората доза на оксфордската ваксина. „Когато приближи този момент ще търсим хората по телефона. Ще видим колко ще съберем, колко ще се откажат. Ще бъдат убеждавани и то, наистина е така, че няма проблем с втората доза да си завършат имунизацията, да могат да имат добър имунизационен статус, отколкото да остават само с една ваксина“, подчертава д-р Желязков.  По думите му научните публикации показват, че случаите на тромбози при по-млади жени са изключително редки и не са описани при втората игла.

Лекарят разясни и каква ще е защитата, ако заради притеснението си, някои останат с една доза. „Ще бъдат защитени към 40-50% от тежко заболяване. Така че от 1000 човека, ако се срещнат с вируса при направена една игла, към 500 почти няма да се разболеят, другите 500 ще го изкарат тежко“

„Имаме повече записани пациенти, надяваме се към края на месеца, началото на другия да има повече ваксини“, казват джипитата. Досега някои от тях са получили малки количества и от третата ваксина – на „Модерна“ , но доставките са нерегулярни.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Любен Петков остави недовършен роман за Бургас и непубликувана поезия
  17.04.2021 15:55      

Дъщерите Цвета и Дора си спомнят за творческите моменти и житейски уроци на своя баща