Сряда, 14 Юли 2021
    
Бургас Царево

Пускат на вода първия екокатамаран с хибридни двигатели

  15.04.2021 17:12  
Пускат на вода първия екокатамаран с хибридни двигатели

Дона МИТЕВА

От началото на другата седмица предстоят изпитателни плавания на първия екокатамаран с хибридни двигатели. Плавателният съд се изгражда по трансграничен проект „Плаване през Черно море“. Проектът е на стойност близо 1 250 000 евро, като по-голямата част от него се финансира от Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“.

Корабът бе транспортиран по суша от завода в Царево до пристанището, където ще бъде пуснат на вода и ще се извършат изпитанията. „Швартовите и ходови изпитания, свързани с устойчивостта на кораба, ще се извършват в акваторията на пристанище Царево. На тях се очаква да присъстват и представители на съответните институции, които да сертифицират годността на кораба за ползване. От изпитанията зависи дали ще го приемем така, или ще трябва да се доработва нещо. Катамаранът е възложен за изпълнение след проведена обществена поръчка и е на 97% платен по нея“, коментираха представители на възложителя - СНЦ Клуб за спортен риболов „Гларус“.

Предвид специфичните условия на плаване в Черно море, е критично важно достигането до максималната и крейсерската скорост на кораба, което следва да се установи на изпитанията в акваторията на пристанище Царево.

Партньори по проекта са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис, българското сдружение по спортен риболов „Гларус“, както и Международният център за социални изследвания и анализи на политики в Грузия.

Целта е да бъдат разработени 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното наследство на региона.

Това е първият български екокатамаран. Той е с хибридни двигатели и слънчеви панели. Когато не пътува по туристически маршрути, корабът ще изследва качеството на морската вода.

Засега, при успешни изпитания на вода, катамаранът ще плава само в Бургаски залив - по маршрута Бургас - Несебър, като Бургас – Созопол е другата възможна дестинация.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Бойко Борисов: Ще съставим правителство
  14.04.2021 10:52      

Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съ