Вторник, 06 Юли 2021
    
Бизнес Бургас

Собствениците на „Бургасмед“ вадят пари за разширение на болницата

  06.04.2021 12:20  
Собствениците на „Бургасмед“ вадят пари за разширение на болницата

Георги РУСИНОВ

 

С писмо до кмета на Община Бургас Димитър Николов, главният архитект на Община Бургас Емил Бурулянов и Общински съвет – Бургас управителят на „Булфарма“ Иван Тиков изразява инвестиционно намерение болницата „Бургасмед“ в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ да се разшири допълнително. В нея до момента има 13 клинични отделения и общо 230 болнични легла.

„В стремежа си за подобряване на комплексното лечение и осигуряване на равнопоставен достъп и високо качество на медицинското обслужване на пациентите, на базата на обширен анализ и разработени прогнози за потребление на медицински услуги в региона принсипалът и ръководството на лечебното заведение е заложил за одобрение през 2021-а инвестиционен проект, с който има намерение да разшири дейността на болницата“, пише Тиков.

Той посочва, че се предвижда изграждане на нов блок към съществуващата сграда, в която да бъдат разположени нови отделения, в които ще се извършва дейност. Предвижда се и изграждане на нов операционен блок, който да обслужва съществуващите хирургични отделения.

Новите отделения ще са по съдова хирургия и урология. В терапевтичния сектор се предвижда разкриване на самостоятелни отделения по гастроентерология и ревматология. В отделението по Вътрешни болести се предвижда да бъдат разкрити нови дейности по ендокринология и хематология. В идейния проект е заложено и разкриване на следните отделения: онкология; инфекциозни болести; очни болести; хемодиализа; физиотерапия.

Тиков продължава, че заради ковид пандемията се усеща липсата на леглова база за определени специалности, тъй като голяма част се превръщат в ковид отделения. С разширението на болницата този проблем ще се реши.

„Нашата инициатива е да привлечем от други градове доказали се специалисти в различни области на медицината, за да осъществяват прегледи, консултации и лечение на жителите на Бургас и общината. Така ще се постигне желаният ефект, а именно предоставяне на комплексна медицинска услуга на пациента“, продължава управителят на „Булфарма“.

Тиков завършва с молбата да се изследва възможността за реализиране на инвестиционното намерение.

Ресорната комисия по икономика и инвестиционни политики към Общински съвет – Бургас членовете се обединиха около това, че такова намерение ще е само в плюс за Меден рудник и Бургас.

„Разширяването на сградния фонд и привличането на специалисти в здравеопазването е важно за Община Бургас. Подкрепям всеки инвеститор, който  прави това. В сегашната пандемична криза това е все по-важно. Ако я нямахме тази болница в Меден рудник, която да поема една част от пациентите нямаше да можем да се справим. В момента в „Бургасмед“ предоставените легла за ковид са 87. Всички знаете, че нашият медицински факултет е с втора година студенти, тази година ще приемем за трета и затова смятам, че едно такова разширение, където ще имат възможност да специализират е добра инициатива. Тепърва в Бургас ще се случват още такива инициативи. Детската болница е една от тях“, заяви заместник-кметът Йорданка Ананиева.

Комисията гласува да подкрепи намерението и да го изпрати за становище до общинска администрация, за да може да се придвижи напред.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Бургас Култура Мнения
Любен Дилов-син с емоционални думи към бургазлии след вота
  06.04.2021 10:06      

Никога не е късно за благодарности! Забавих се, защото да благодариш предварително означа