Четвъртък, 01 Юли 2021
    
Бургас

Руси Милев, организатор на гей парада в Бургас: В града има хомофобия, хората са със закостеняло мислене

  02.04.2021 16:50  
Руси Милев, организатор на гей парада в Бургас: В града има хомофобия, хората са със закостеняло мислене

Михаил КОЛЕВ

 

Гей парад разбуни духовете в Бургас. От организацията „Бургас прайд“ възнамеряват да организират подобно събитие в сърцето на морския град. То е предвидено за 15 май на площад „Тройката“. Прайдът ще започне в 16 часа и ще продължи два часа и половина под мотото „Любовта е по-силна от омразата“. Засега маршрутът, по който ще премине шествието, се пази в тайна от съображения за сигурност. Ако идеята се осъществи това ще бъде първият гей парад в историята на града. Организатор е Руси Милев, който е изпратил уведомление до Общината за предстоящия парад. Агитационни афиши вече обикалят из интернет пространството, а темата бързо намери защитници и противници сред жителите на града. Идеята на тази кауза е постигане на пълно равноправие за хората с нетрадиционна сексуална ориентация, казва Милев, който засега е единственият инициатор на предстоящия парад в Бургас.

„Целта на това събитие ще е да се противопоставим на езика на омразата в обществото, агресията и тормоза в училищата и на обществените местата. Да се борим за равни права, толерантност и свобода. Да бъдем заедно, сплотени, единни и отстояващи позицията си. Искаме се гордеем с това, че сме част от ЛГБТИ+ общността“, казва още организаторът.

До Община Бургас и ОДМВР-Бургас той е изпратил уведомление още на 22 март, съобщавайки за намеренията на него и сподвижниците му.

„Режимът е уведомителен и не се изисква разрешение. 24 часа след постъпването на уведомлението, ако не се издаде заповед от кмета на общината за забрана на мероприятието, то тогава след това възпирането му става невъзможно и незаконосъобразно и води до обжалване на Районния съд“, добавя водачът на бургаския гей парад.

В сегашните условия на пандемия Руси Милев категорично заявява, че ще бъдат взети всички противоепидемични мерки за сигурността на всички присъстващи. Опасенията са му, че на 15 май е твърде възможно да възникне напрежение между привърженици и противници на парада. Към него вече са започнали да бъдат отправяни заплахи, но младежът споделя, че не им обръща особено внимание.

„Според мен Бургас е консервативен и е със закостеняло мислене град, като бургазлии не приемат ЛГБТИ+ общността. Те си мислят, че това е болестно състояние. Хомофобия има в Бургас и винаги ще я има“, каза още Милев.

Очакванията са му в шествието да се включат поне 250 души. Сред тях трябва да бъде и посланичката на Нидерландия. Програмата на парада все още се уточнява, като най-вероятно ще се състои концерт в подкрепа на „Бургас прайд“.

Същевременно родители организираха петиция до кмета на община Бургас Димитър Николов, настоявайки проявата да бъде забранена или провеждането й да се състои извън периферията на града. 


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Борислав Стефанов-кандидат за депутат от БСП за България: Мечтая младите да се върнат в страната
  31.03.2021 10:55      

С тръгването им за чужбина  губим най-ценното, което притежаваме