Събота, 25 Дек 2021
    
Бургас Култура

Сбъдната мечта! Регионалната библиотека в Бургас вече си има дом

  01.04.2021 17:44  
Сбъдната мечта!  Регионалната библиотека в Бургас вече си има дом

Поредно културно пространство отвори врати

 

Силвия ШАТЪРОВА

След десетки години, в които беше разпиляна в различни точки на града, а книгите сбутани в неугледни, мухлясали и стари помещения, Регионална библиотека „П. Яворов“ в Бургас вече си има свой дом. Край на филиалите, които бяха  в „Изгрев“, „Богориди“, „Булаир“, „Шар планина“, всички влизат в ултрамодерна и удобна четириетажна сграда в центъра на града.

От днес новата сграда на ул. „Кирил и Методий“ и „Оборище“, „Средна гора“ приема своите читатели. Регионалната библиотека направи ден на отворените врати и посрещна първите си посетители.

Исторически момент - така определи деня кметът Димитър Николов, при чието управление най-накрая сагата приключи. Паметливи припомнят, че поне 30 години никой не се наемаше да реши този проблем, а това е поредното културно пространство, което отваря врати в Бургас.

Суперлативите не трябва да се пестят, защото подобна инвестиция в духовната сфера не е правена в цялата страна.

Проектът за изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 г., когато бе направена символично първата копка. Основната му цел бе да събере на едно място целия библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати в 4 филиала на библиотеката.

„Щастлив съм, че библиотеката вече има нов, хубав и уютен дом. Това е една сбъдната мечта. Удивително е да видиш на едно място толкова много книги, една вселена от знание и толкова модерни технологични решения, които позволяват знанията да бъдат и визуално достъпни“, коментира кметът Димитър Николов, след като разгледа новата сграда на РБ „П. К. Яворов“ в първия работен ден на културната институция.

С ден на отворените врати новата градска библиотека с Център за съвременно изкуство посрещна първите си посетители. Инвестицията е за над 8 милиона лева европейско и общинско финансиране. 

"За всички детайли е помислено, най-вече за библиотеката след толкова десетки години разместване и миграция в различни сгради на територията на града най-сетне бургаската регионална библиотека си има свой дом. Това са едни от най-трудните задачи. Не знам другаде в България да се строят сгради на регионални библиотеки. Другото, което много ме впечатли, е съчетанието на дигиталните технологии. Националната художествена академия ще има втори дом тук- намерили са страхотни арт пространства, където студентите да работят и могат да съчетаят своите творби с изложбените зали, които са се вписали в корпуса на новата библиотека. За всеки има по нещо, включително и за децата", допълни още градоначалникът.

Библиотеката разполага с 600 000 тома, които за първи път в 133-годишната история на културната институция са събрани на едно място, уточни директорът Яна Кършийска. Тя допълни, че има книги на 200 години и книги в дигитален вариант.

„Безкрайно сме вдъхновени!“, каза тя и не скри радостта си.

Кметът Димитър Николов  сподели, че за всекиго има по нещо, като е оползотворено пространството пред библиотеката, което бе неизползваемо и трябваше да бъде само с пейки.

Опразнените филиали остават в ръцете на ръководството на библиотеката. Сградата на „Богороди“ ще се ползва от Бургаския музей.

„Другите държавни институции също са подали своите искания, но това тепърва, заедно с ръководството на библиотеката, ще решим каква да им бъде втората функция. Със сигурност обаче на всички помещения трябва да се направи основен ремонт, защото са в тежко и трудно състояние за експлоатация“, заяви кметът.

Той връчи на директора на РБ „П. К. Яворов“ Яна Кършийска символичен сертификат на новодомците. Той е адресиран до пазителите на книжовността и духовността и в него пише следното:

“Дава се на пазителите на книжовността и духовността – на екипа на Регионална библиотека “П. К. Яворов“ – Бургас. Поверена ви е цяла Вселена от знания. Пазете я! Обичайте я! Давайте й нов живот!

Ще има светлина, когато има книги, слово и жажда за знания.

Бъдете носители на тази духовна енергия, за да стигне до повече хора!

Честит нов храм на книгата, Бургас!

Пазете го!

Да пребъде!“

Кметът Николов бе придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, както и от зам.- кмета по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Те представиха пред бургазлии обособени пространства в библиотеката и двете изложби, подредени на ет. 1 и ет. 4.

За да се спази традицията, всички служители на библиотеката се включиха в обща снимка. Историческото фото ще влезе в летописа на културната институция след снимката от първата копка на новата библиотека на фона на изоставената и рушаща се бивша Немска болница.

Сред първите посетители, които споделиха своите впечатления, беше и композиторът Стефан Диомов: "Много се радвам за тази промяна в Бургас, поредната. Помня тези прашни махали от своето детство, нямаше и тротоари. Браво на тези, които сътвориха това чудо!" .

Възхищението си не спира да изказва и Любен Дилов-син, който се превърна във фен на новото пространство още от първия ден, в който го видя.

„Време е за селфита“, заяви той, а ден преди откриването в живо предаване заяви, че новата библиотека е национална гордост.

Двете артпространства посрещат с експозиции графика и модерно изкуство.  От понеделник библиотеката ще работи и с читатели. От 5 април започва програма, наситена със срещи с писатели, филми и изложби. 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може