Събота, 22 Яну 2022
    
Избори 2021

Кандидат-депутатите от ГЕРБ-СДС в жива връзка с гражданите: Ние сме екип, който изпълнява ангажименти, а не разрушава

  30.03.2021 20:11  
Кандидат-депутатите от ГЕРБ-СДС в жива връзка с гражданите: Ние сме екип, който изпълнява ангажименти, а не разрушава

Имаме мечта за бял лобизъм за Бургас, заяви водачът на листата Любен Дилов-син

 

Георги РУСИНОВ

 

Кандидат-депутатите от ГЕРБ-СДС заявиха сериозност и експертност за бъдещото управление на страната и в частност развитието на Бургаска област. В поредицата от живи предавания на лидера на бургаската листа Любен Дилов-син гостуват различни кандидати от коалицията. Днес това бяха областният координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев и заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова. И тримата категорично заявиха, че те са екип, който изпълнява ангажименти, а не разрушава.

Днешните теми на разговор бяха развитието на бизнеса и туризма в областта, както и европейските проекти и финансирането им. Дилов, Бойчев и Николова отговаряха на въпроси от граждани по темите.

„Бургазлии могат да очакват само хубави нещата през следващите 7 години, когато ще е  програмния период за европейско финансиране. Една от основните теми ще бъде да модернизираме сферите в Бургас – производства, нови технологии, търсене за възможност за намаляване на енергопотреблението. Ще имаме възможността да подкрепяме иновативни идеи по линия на европейските средства и трансгранично сътрудничество. Целта е повишване стандарта на живот на хората от областта“, заяви Николова.

Тя е един от хората, които имат сериозен принос към модерната визия на Бургас, тъй като е експерт по проектите с европейско финансиране. Тя добави, че днес един важен за града проект е получил одобрение. Това е рехабилитацията на Етнографския музей и изграждане на улица на занаятите. Според нея това със сигурност ще привлича повече туристи и ще спомогне за развитието на целогодишен туризъм в областта.

Любен Дилов-син продължи темата като заяви, че ще се работи колкото се може повече историческият туризъм да се развива паралелно с останалия.

„Ще могат да се правят целогодишни турове и да привличаме хора от цял свят. Бегликташ, Акве Калиде, Русокастро, Странджа и други спокойно могат да бъдат показани смело на туристите“, поясни лидерът в листата на коалицията в Бургас.

Николова посочи, че с европейски средства са финансирани и реализирани над 15 големи проекта.

Експертът в сферата туризъм Димитър Бойчев говори колко е важна туристическата реклама на страната и затова за тази година има заложени 15 млн. лв. Миналата са били 10.

„Туризмът е един от най-засегнатите от ковид кризата сектори. Затова ние трябва да направим нещо за да го съживим бързо. Всеки вложен лев се мултиплицира бързо. Надявам се най-скоро да излезе решение от ЕК за уеднаквените критерии за зелените паспорти и мерките, които държавите ще изискват. Визирам и съседните държави извън ЕС, които надявам се ще приемат тези изисквания“, каза той.

По отношение на туристическата реклама Бойчев обясни, че в програмата им са заложили да се увеличават парите с всяка изминала година.

„Парите ще се усвояват само, когато са направени анализи на изтеклата рекламна кампания. Само тогава ще се пристъпва към следващата. Ще се рекламираме по целенасочено. Сигурен съм, че сезонът ще е по-добър от миналата година. Има заявени чартърни полети към Бургас, които се надявам да се реализират“, каза още областният координатор на ГЕРБ.

В програмата на коалицията заляга и възможност за обезщетение към туроператорите за провалените туристически пътувания, тъй като до момента тази тежест лежи върху тях, посочи още той.

Бойчев отговори и на въпроси за бъдещата АМ „Черно море“, която чрез Северния обход на Бургас на практика ще се свързва с „Тракия“ и така цялото Черноморие ще бъде по-лесно достъпно. Той обясни, че в момента тече проектирането и тъй като не е трансгранична, не подлежи на европейско финансиране. За целта ще се търсят възможности за съфинансиране, за да се реализира тази важна пътна връзка.

По темата с инфраструктурните проекти бяха обсъдени и важните четирилентови връзки със съседните на Бургас общини – Айтос, Малко Търново, Средец и Царево.

„Отдаваме фокус периферията на Бургас да се развива и да се намалят миграционните процеси от малките градове към големите и чужбина. Неслучайно е вписан проекта за свързаност с четирилентови пътища до съседните общини на Бургас. С четирилентов път ще имат достъп до по-добро здравеопазване. Ще работим за изграждането на индустриални зони и привличането на фирми и разкиравнето на работни места. Ще се работи и за развитие на образователната инфрастурктура“, обясни Николова.

Санирането на еднофамилните жилищни сгради също бе акцент на разговора. Обяснено бе, че тя е продължение на националната програма за саниране на многофамилни сгради, която в Бургас бе най-успешна от цялата страна. На въпрос какви фирми ще могат да участват по проектите, Николова отговори, че всички строителни, които са регистрирани като такива ще могат да вземат участие в реализацията на такъв тип проекти. Ще се минава през обществени поръчки. Димитър Бойчев добави, че ще има известни критерии, които ще трябва да се покриват. Допустимо ще е и поставянето на соларни панели. Областният координатор на ГЕРБ направи важно уточнение, че в програмата на коалицията не залягат промени в данъчната политика.

„Може много да се говори за нас, но ние не обещаваме неизпълними неща. Ние сме единствената партия която има регионални ангажименти. По някои от тях се работи в последните 2-3 години“, за финал каза той.

„На мен може да разчитате по линия на финансиране с европейски средства. В последните 7 години съм заместник-министър на регионалното развитие и. Не малко сме финансирали в Бургас“, посочи Деница Николова.

„Имаме една мечта за бургаски лобизъм. С колегите от другите групи да се обединим и да помагаме за каузата Бургаска област“, на свой ред завърши Дилов.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Д-р Светослав Тодоров: Неврохирургията е короната на медицината
  23.10.2021 10:21      

Пътят към нея започна от детската ми мечта   Интервю на Мон