Петък, 25 Юни 2021
    
Бургас

Предложение: За престой над 3 часа на инвалидно място – скоба и глоба от 10 лева

  26.03.2021 13:28  
Предложение: За престой над 3 часа на инвалидно място – скоба и глоба от 10 лева

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии сигнализират до редакцията ни, че все повече стават нарушителите, които престояват повече от 3 часа с автомобилите си на инвалидни паркоместа. Репортер на „Черноморски фар“ се свърза с директорът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев, който обясни, че и те имат такива наблюдения. Най-осезаемо това се усеща в бургаския квартал „Възраждане“, където проблемите с паркирането са най-много.

„Някъде сме имали проблеми с паркиране на персонализирани инвалидни места. Отзовавали сме се. Това са може би някакви дребни локални заяждания“, заяви Рунчев.

Оказва се, че до момента е имало проблем със санкционирането на нарушителите.

„Говорихме с колегите от УКОРС и стана ясно, че е много труден процесът с връчване на фишове. Фиш се връчва по Закона за движение по пътищата и касае неправилно паркиране. Но в случая не става въпрос за неправилно паркиране. Те смятат, че трябва да се пишат актове. Но за да се пише акт трябва да дебнем шофьорите, за да им се връчат лично. Така става много сложен процеса, ако нарушителят не се появи. Затова засега оставяме предупредителни протоколи“, поясни директорът на ОП „Транспорт“.

Той припомни, че още с въвеждането на наредбата регулираща паркирането на хора с увреждания в Бургас комисията по Транспорт и дирекцията са се разбрали, че първоначално ще наблюдават как работи тя.

„Събрахме се наскоро и решихме да направим промени по наредбата, които ще касаят различни заболявания, от които страдат бургазлии и ще важат за персонално място. Поканихме и представители на ТЕЛК комисиите, които точно и ясно ни казаха повече информация за конкретни заболявания. Ще се предложи да се направят промени в тази част“, посочи Рунчев.

По отношение на контрола е взето решение да се предложи въвеждане на санкция чрез поставяне на скоба. Глобата ще е от 10 лева.

„По този начин ще се санкционират нарушители, сред които и тези, които престояват повече от 3 часа на инвалидни места. Моите служители така или иначе поставят скоби и затова е много по-практично това да е санкцията. Глобата не е висока, но се надяваме, че ще има реален ефект. Въпросът не е да събираме пари, а да има контрол и да е в полза на обществения интерес. Сумата е символична. Така и при липса на водача ще може да се санкционира нарушаване на престой над 3 часа“, добави той.

Въвеждането на тази мярка няма да коства нищо допълнително, тъй като ОП „Транспорт“ има достатъчно екипи, които извършват проверки. Сега ще следят и за този вид нарушители и ще поставят скоби. Вдигането с паяк е прекалено крута мярка в случая, смята още директорът на общинското предприятие.

Предложението за промяна в наредбата тепърва ще се разгледа в заседанията на постоянни комисии, а последната дума ще имат общинските съветници по време на сесия.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Жечо Станков за каузите в Бургаска област: Разширяваме санирането, правим улиците по-светли
  23.03.2021 15:34      

„Много е важно да чуваме от какво имат нужда хората“, заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ