Петък, 31 Дек 2021
    
Несебър

Исторически момент за Несебър!Започва модернизацията на Рибарското пристанище

  26.03.2021 12:12  
Исторически момент за Несебър!Започва модернизацията на Рибарското пристанище

Силвия ШАТЪРОВА

Начало на модернизацията на рибарското пристанище Северна буна-Несебър бе дадено днес.
След десет години труд и дълги процедури проектът вече може да се осъществи. „Безкрайно съм щастлив,  че Несебър ще има модерно пристанище с европейска визия. Благодаря на всички институции, които имат отношение към приключването на съгласователните процедури“, заяви кметът Никола Димитров. Пътят до това да започне модернизацята е дълъг и труден, защото Несебър има особен статут, заради това, че е в списъка на ЮНЕСКО. През годините е имало и опасност точно  заради това пристанището да не бъде обновено.

Според проекта в Северната буна вече ще могат да акостират 121 плавателни съда, 73 от които с дължина  до 6,50 метра, останалите над 10 метра. Пристанището ще разполага с рибна борса, ледогенератори и понтони в морето. Предвижда се да бъде завършено през октомври.

„Финализирането на всички етапи, необходими за старта на този важен за жителите на Несебър проект, е пример за добра комуникация и синхрон между държавните и общински институции.“, категоричен е Николай Димитров.

„Старият Несебър е жив град, в който общинското пристанище се ползва от риболовни корабчета и лодки и това е основен поминък на хората на полуострова, които разчитат на тази база.“, подчерта кметът и допълни, че модернизацията на порта ще се извършва под непрекъснато археологическо наблюдение и с грижа за културно-историческото наследство на Несебър, като град под егидата на ЮНЕСКО.

Днес на откриването пристигнаха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, кандидат -депутати от ГЕРБ, както и представители на БАБХ, ИАРА, Морска администрация.

7,5 млн лева  ще бъдат инвестирани в този проект, надявам се той да даде една добра сигурност и устойчивост на местната рибарска общност. Програмата по рибарство е договорена на над 81%, 20 % от целия бюджет е за област Бургас. Близо половината от тях са разплатени“, заяви зам.министър Десислава Танева.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов честити на бургаските пенсионери
  01.10.2021 11:12      

Кметът на Община Бургас Димитър Николов отправя най-сърдечен поздрав към всички бургаски пенсионе