Неделя, 26 Дек 2021
    
Бургас

Пропуск в закона лишава инвалиди от безплатна винетка

  14.03.2021 12:42  
Пропуск в закона лишава инвалиди от безплатна винетка

Хора с увреждания губят право при бракуван автомобил

 

Георги РУСИНОВ

 

Пропуск в закона лишава инвалиди от безплатна винетка. За това алармира общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Става въпрос за частен случай, в който бургазлия с увреждане е загубил правото си на безплатна винетка след като бракува автомобила си.

Той е подал сигнал до обществения посредник, че на 26 януари тази година му е издадена безплатна винетка. На 2 февруари обаче се е наложило автомобилът, за който е издадена, да бъде бракуван. На същата дата гражданинът е уведомил Агенция „Пътна инфраструктура“ за спиране на електронната винетка, като е спазил определения тридневен срок.

Хронологията на казуса е следната:

На 10 февруари бургазлията е подал заявление към Дирекция „Социално подпомагане“, като е обяснил подробно обстоятелствата по случая и е поискал да му бъде издадена нова безплатна винетка за оставащия период, но за новия му автомобил. 12 дни по-късно той получава отговор, че бракуваните автомобили не попадат в разпоредбите на закона. Посочено е, че „лицата с трайни увреждания, бракували автомобила, за който са освободени от заплащане на винетна такса, не се освобождават от заплащане на винетна такса за друг автомобил, до изтичане на валидността на вече издадената електронна винетка.“

Съгласно нормативната уредба, е-винетката следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя може да се прехвърли на новия регистрационен номер по предвиден ред. Когато собственик на автомобил е лице с трайно увреждане , т.е. с 50  и повече от 50 на сто намалена работоспособност и степен на увреждане, то е освободено от заплащане на винетна такса за един автомобил.

„Според чл.10в, ал.3 от Закона за пътищата, електронната винетка издадена по този начин не следва пътното  превозно средство в случай на прехвърляне на собствеността върху него, като загубва валидността от деня на сделката. Прехвърлителят е длъжен да уведоми Агенция „Пътна инфраструктура“ за прехвърлянето в тридневен срок, като в противен случай губи правото да получи нова безплатна е-винетка до изтичане срока на валидност на първоначално издадената“, посочва Стамболиев.

„В първия случай винетката следва МПС, във втория - следва лицето с увреждания. Дотук всичко е наред. Проблемът обаче възниква, когато лицето с увреждания е загубило собствеността си върху МПС, за което е издадена е-винетката. Когато се прехвърли собственост, т.е. има сделка – дали ще е договор за покупко-продажба, или ще е договор за дарение, законът дава възможност на хора с увреждания да кандидатстват отново за безплатна електронна винетка. Не губят правото си. Това е алогично на това, което се случва в случая. Когато се развали автомобилът и го бракуваш, губиш това си право. Всъщност законът използва само термина „при прехвърляне на собственост“. Ако беше терминът „при загубване право на собственост“, при което щеше най-общо да влиза и бракуването, тогава такива хора ще имат възможност да подадат документи в необходимия срок, за да получат право на безплатна винетка за останалия срок. Това е пропуск в закона и е несправедливо“, коментира още той пред „Черноморски фар“.

Най-честата причина за бракуване на автомобил е повреда. Много често ремонтите излизат по-скъпи от автомобилите и затова се бракуват.

„При такива казуси хора с увреждания губят правото на безплатна винетка за календарната година. Следващата година вече могат да кандидатстват отново. Така хора, изпаднали в такива ситуации, са принудени да си закупят винетката за календарната година. Това са хора, които карат автомобилите си с години. Някои са по-специфични заради самото увреждане на лицето. С тях са, докато не се повредят. Никой не си сменя автомобила с нов, защото му е омръзнал старият. Не упреквам Регионалната дирекция за социално подпомагане Бургас за произнесеното решение. Да, несправедливо е, но това е буквата на закона. Не намирам обаче никакви аргументи в подкрепа на решението на законодателя да лиши от възможността за получаване на безплатна е-винетка лице с трайни увреждания, което губи собствеността и ползването на автомобила си след като го е бракувал“, уточнява Стамболиев.

Случаят с бургазлията със сигурност не е единичен, нито е само в Бургас. Самият жалбоподател заявил на Стамболиев, че докато е чакал на опашката, е имало и други хора, на които са отказали безплатна винетка поради същия проблем.

„Веднага след сформирането на новото Народно събрание ще поставя писмено въпроса пред Комисията по правни въпроси и Комисията по труда, социалната и демографска политика, с надеждата да се предприемат мерки по промяна на посочената нормативна уредба. Това е национален, не е само териториален проблем. Касае всяко лице с трайно увреждане, попаднало в подобна ситуация. Разбира се, ще се радвам, ако бъдещите народни представители от Бургаски избирателен район се самосезират по казуса, който поставям на вниманието на обществеността“, завършва общественият посредник.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може