Събота, 12 Юни 2021
    
Общество

Ангелов: Нека хората, ваксинирани с "Астра Зенека", да бъдат спокойни

  13.03.2021 16:40  
Ангелов: Нека хората, ваксинирани с \

Нека хората, ваксинирани с „Астра Зенека“ да бъдат спокойни, няма риск за тях. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при посещение в МБАЛ "Иван Скендеров", предаде Агенция Фокус.

"Вчера много внимателно казах и днес ще го повторя отново: партидата на „Астра Зенека“, която беше спряна от другите европейски държави по препоръка на ЕАЛ, няма никакво притеснение за хората, ваксинирани с нея, нито предложение за спирането ѝ в Европа. Това, което се случи в България, беше фатален изход при жена на 57 години, която беше ваксинирана с ваксина на „Астра Зенека“ от друга партида. Съвсем нормално е това, което направихме, да спрем ваксинацията с всички партиди докато не се изясни ситуацията. Разбираме напрежението на хората в страната, но мярката е превантивна. Докато не излязат пробите, ще за задържим този процес", каза още Ангелов.

"Колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред, всички записани в системата ще бъдат записани служебно за датите, когато ще можем да отворим системата отново. Паралелно с това продължаваме ваксинацията по фазите с наличните ваксини до момента. Пазим вторите дози. Днес се извършва реваксинация с втори дози на представители на различните видове фази. Продължава ваксинацията на СИК", добави още здравният министър.

"Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях. Аз имам и мои близки, които са имунизирани с ваксината на "Астра Зенека". Това е една ваксина, която е много позната на медицината, подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени много милиони ваксинации с нея, така че тези събития са част от събитията, които се случват с такава ваксина", коментира здравният министър.

"Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме в Пловдив в лабораториите на Съдебна медицина, още в четвъртък електронният регистър може да заработи и да възстановим ваксинационния процес", добави той.

Относно карантината за пристигащи от Африка министърът каза, че е наложена с цел да се направи животът на българите на територията на страната по-сигурен.

"Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани", добави проф. Ангелов.

Министърът каза, че мерки срещу коронавируса на национално ниво ще се въведат, когато се наложи.

"Няколко пъти съм го правил, нямам страх да го направя и сега, просто моментът не е дошъл", заключи проф. Ангелов.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Жените в политиката:Проф. Севдалина Турманова: „Лабораториите” на политиката и на науката работят по сходни правила
  12.03.2021 17:28      

В съвременния свят разделението между мъжки и женски професии все повече се размива,