Понеделник, 07 Юни 2021
    
Бургас

Проучват замърсяването с пластмаса на Бургаския залив

  04.03.2021 13:53  
Проучват замърсяването с пластмаса на Бургаския залив

Дона МИТЕВА

В рамките на предвидените дейности по проект „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигана на целите на син растеж“ университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще разкрие нова дисциплина. Тя е „Полимерни замърсители в морска среда“, разказа  по време на представянето на проекта проф. Севдалина Турманова експерт към  него. "Тя ще е свободно избираема и ще бъде към магистърски програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание", обясни проф. Турманова.

Създаването на тази дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

Мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив е основната цел на този проект, финансиран  от Програма за морско дело и рибарство.

Той ще се реализира в рамките на две години от Община Бургас и университет „Проф. д-р Асен Златаров“. 

Предвидените изследвания ще се извършат с помощта на специализирана апаратура – ще бъде закупен дистанционен подводен управляем апарат. Ще бъде използван и наличният в Община Бургас дрон за  заснемане от въздуха.

Данните ще бъдат събирани в 6 точки, като сред тях са двата плажа на Бургас, пристанището в Сарафово и бургаското пристанище. Наблюденията ще се извършват през четирите сезона.

Целта на проекта е да се установи степента на замърсяването на Бургаски залив и да се предприемат дейности за почистване, за да се подобри състоянието на околната среда.

Предвижда се също разработването на стикер „син етикет“, който да се използва от заведенията, в които не се използва пластмаса.

Предвидени са и публични дейности по проекта като научна екоконференция „Да мислим екологично за бъдещето“, както и събития тип "научно кафе".

Участниците в представянето на проекта бяха поздравени от Ивелина Василева, председател на екологичната комисия  в 44-ото НС. Тя подчерта, че инициативата Бургас да се превърне в европейски научен център за изследване на Черно море, която бе подета преди две години се разраства.Затова спомага и доброто партньорство между Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя пожела на добър час на участниците в проекта.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
 Ламбро Попов: Завеждането на дела за липса на технически паспорт ще създаде опасен прецедент
  09.03.2021 10:38      

  Ламбро Попов е секретар на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна