Вторник, 08 Юни 2021
    
Бизнес

Евелина Пулева, БРТК: В част от бранша са повече притеснени, отколкото оптимисти

  28.02.2021 11:31  
Евелина Пулева, БРТК: В част от бранша са повече притеснени, отколкото оптимисти

Дона МИТЕВА

Във времето, когато обичайно се провеждаха големите туристически борси и вече бе ясна картината на очертаващия се летен туристически сезон, сега неяснотите са повече от конкретните отговори. В навечерието на заветната дата 1 март, чакана колкото с надежда, толкова и със страх от ресторантьорите,  браншът е повече объркан и притеснен, отколкото обнадежден.

За картината в региона разговаряме с Евелина Пулева. Тя е със сериозен бекграунд в бранша: туроператор от 24 години, превозвач от 10 години, хотелиер с 5-годишен опит. До 2016 г.  че е била и собственик на коктейл бар. Член е на УС на Бургаската регионална туристическа камара, на Националното сдружение “Случаен превоз“ и изпълнителен директор на проекта “Черноморска кухня“.

Тя очертава картината с доста негативни краски: „Проблемът от една страна е с туроператорите, че те не получиха реално това, което им бе обещано. Ние писахме, че искаме едни 150 милиона, министерството калкулира на 130 милиона, че трябва да се получат. В крайна сметка се получи 1%, а всички разчитаха на 10%. Това, което средните и големите предприятия получиха е абсолютно недостатъчно, защото от една страна те искат да запазят работни места, помощта, която им дават дори не стига и за заплати.

Получи се и нов проблем – този с Националната агенция по приходите, от където много често се връщат документите и не се признават определени обороти. Цяло преживяване е да се стигне до заветното подпомагане. То от своя страна е недостатъчно и втори път не идва на време. От 13март миналата година, едва в края на декември, а за туроператорите и началото на януари тази година започнаха да се получават някакви средства. Има и куриозно подпомагане от 90 стотинки. Като се влезе в списъците може да се види. Ако са се облагали туроператорите както е по закон – на режим на маржа получиха малките 300 - 400 лева за целия период. Триста лева за една година, факт!“

Представители на БРТК са имали на скоро среща с хотелиерите по Южното Черноморие. От разговорите става ясно, че и при тях всичко е замряло. „Голяма част от тях прехвърлят едни готови средства от други бизнеси, който има. А реален туризъм в момента няма“, казва Пулева.

Във връзка с предстоящото отваряне на заведенията тя е категорична: „Ресторантьорите също са пред дилема. Всички предполагаме, че просто на 1 март, само за да се спази едно обещание ще кажат: „Отворете заведенията“ и на 10 „О, бройките на заразените се вдигнаха, не можем да рискуваме – затваряйте!“  Ако това се случи – наистина е престъпление.

Всеки колега ресторантьор с всичките си надежди ще събере пари, ще направи зареждане и да го затворят… Голяма част от бранша си го говори точно това. Въпреки тези опасения всички искат да работят, оптимистично настроени са“.

В  обобщение Пулева подчертава, че докато страната ни не заяви на целия свят, че туризмът е готов да работи, няма как да се случат нещата. И дава пример, че всички държави вече са заявили дати на отваряне и условия за приемане на туристи при пандемия и мерки за сигурност, а България -  не.

„Ясно е, че организирания туризъм няма да се върне в тези параметри, в които бе, но трябва да се мисли напред. Да ни се каже една дата – в която отваряме. Аз съм туроператор, но имам и хотел, искам и той да работи, за да има от къде да преливам финанси от едната дейност в другата. Управляващите трябва да кажат за отварянето за протокола на безопасност и такива неща. Това да се заяви в чужбина, че сме готови да посрещаме туристите“, категорична е Евелина Пулева.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
 Ламбро Попов: Завеждането на дела за липса на технически паспорт ще създаде опасен прецедент
  09.03.2021 10:38      

  Ламбро Попов е секретар на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна