Вторник, 18 Май 2021
    
Айтос Камено Малко Търново Царево

Предизборно! Ремонтират ударно седем основни пътища в региона

  16.02.2021 11:12  
Предизборно! Ремонтират ударно седем основни пътища в региона

Силвия ШАТЪРОВА

Седем основни пътни артерии в региона ще бъдат ремонтирани през пролетта. Това заяви пред „Черноморски фар“ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Дейностите започват през март и ще са готови за началото на лятото.

Дългоочакваният ремонт на пътя Царево - Малко Търново е включен в програмата на Агенция Пътна инфраструктура. Там бе подменена настилката само на една част за 3 млн. лева Тази година ще бъде продължен ремонтът и се очаква до следващата да е готов, като ще останат едни 15 км за довършване. Зам.-министърът призна, че пътят е в изключително тежко състояние и отдавна чака реализация. За него държавата е отпуснала 9 400 000 лева, но е сигурно, че той ще бъде изцяло подновен през следващата година, каза още Нанков.

Две пътни отсечки в община Камено ще бъдат ремонтирани и завършени. Едната е обходът, който започна и връзката с АМ „Тракия“ и още един път в южна посока.

Тръгва ремонт и на пътя Каблешково - Бургас, който е в изключително лошо състояние. За него настоява и кметът на Бургас Димитър Николов пред зам.-министъра.

Ремонтът на Провадийския поход в момента продължава, а в плановете за тази година е включен и пътя Айтос - Карнобат.

Още в началото на месеца стана ясно, че ще започне ремонт на пътя Бургас - Царево, защото там такъв не е правен от 13 години. Отсечката след последните дъждове е твърде компрометирана. Въпреки това от Приморско хора решиха да излязат на протест в неделя. Протестът премина под мотото „Любовно писмо до АПИ“.

В петък още от АПИ пуснаха до медиите писмо, с което заявиха, че в началото на новия строителен сезон e предвиден ремонт на второкласния път II-99 Бургас – Созопол – Царево, включително и на участъка от моста на река Ропотамо до Приморско, тъй като отсечката не е в добро експлоатационно състояние. Ремонтните дейности ще започнат веднага след като прогнозата е за трайно подобряване на метеорологичните условия. Целта е ремонтът да завърши преди началото на летния туристически сезон и шофьорите да пътуват към Южното Черноморие удобно и безопасно. Предвидените средства за ремонт към момента са 800 хил. лв.

Агенция „Пътна инфраструктура“ e възложила и изработването на технически проект за основен ремонт на пътя от разклона за с. Маринка до пътен възел „Царево“, с дължина 53,5 км. Целта е да се подобрят транспортно-експлоатационните качества, отводняването и носимоспособността на пътната настилка, както и да се повиши безопасността на движение в участъка. Предстои разглеждането на първия междинен етап от разработката на проекта от Експертен технико-икономически съвет. Въз основа на утвърдения проект след това ще бъде извършена рехабилитацията на отсечката, както и на пътния възел „Черноморец“. Готовият проект ще определи строителните работи, които трябва да се изпълнят, срока и прогнозната стойност на обекта.

Ремонтните дейности, които се предприемат сега са, за да се осигури безопасността на движение. Изготвянето на техническия проект, а след това и провеждането на тръжните процедури за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор отнемат немалко време. През това време трасето се ползва от шофьорите и трябва да се осигури безопасно пътуване.

 

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.