Вторник, 18 Май 2021
    
Бургас

Ще води ли Любен Дилов-син листата на ГЕРБ в Бургас за изборите?

  15.02.2021 19:55  
Ще води ли Любен Дилов-син листата на ГЕРБ в Бургас за изборите?

Дилов-син, Нойзи и още лица от екрана проветряват управляващите

Поне едно избираемо място ще получи СДС в София, в Пловдив 5-и е лидерът Христов

Бившият вътрешен министър Младен Маринов се завръща

 

ГЕРБ избира за водачи в листите си хора, които отговарят на профила на протестиращите от лятото - т. нар. умни и красиви - популярни лица, които биха се харесали на хората от площадите. Например в 25-и район в София се спекулира, че водач ще е Ивайло Цветков - Нойзи, пише 24 часа.

Журналистът се свързва с култовото през 90-те години списание “Егоист” - идеологическата основа на това, което днес се нарича “градска десница”.

Има и хора, произлезли от студентската програма “Ку-ку” като Любен Дилов-син. Очевидно това е стратегия на управляващата партия да отговори на заплахата на Слави Трифонов и площадните партии, като издига подобни на тези, които искат да ги свалят.

Някаква своеобразна политическа хомеопатия.

Видни лица от екрана ще са свежият полъх в ГЕРБ за изборите напролет. Министрите от кабинета “Борисов 3” и най-изявените депутати на ГЕРБ традиционно ще водят листи, но към тях се договаря присъединяването на Ивайло Цветков-Нойзи и Любен Дилов-син за първи позиции и няколко други медийни личности на избираеми места.

Според източници на “24 часа” още преди месец Нойзи е получил предложението да оглави една от столичните листи като представител от гражданската квота, а той се съгласил. Това е и голямата изненада за 24-и МИР, за която “24 часа” писа през януари. Останалите два софийски района традиционно се водят от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев

През 2017 г. Ивайло Цветков-Нойзи бе едно от лицата на коалицията “Нова република”, която бе организирана около основаната от бившия премиер Иван Костов партия ДСБ.

Самият главен редактор на първото култово списание за лайфстайл през 90-те не е радостен, че името му се спряга в различни жълти издания като новата звезда на ГЕРБ за изборите. Но и обратът в личния му живот първоначално се слагаше в графа “клюки”, докато двамата с Мария Игнатова не афишираха голямата си любов миналата година, напомнят негови фенове.

Любен Дилов-син пък декларира симпатията си към управляващите преди 2 г. Тогава той застана до Борисов в партийната му централа, а движението му “Гергьовден” се присъедини към коалицията на ГЕРБ и СДС за евроизборите.

“Аз не помня друг управленец на България, който по-категорично от Бойко Борисов да се е справял с проблемите, които се появяват - вътрешни, външни”, каза тогава Дилов-син.

В листите се спрягат имената и на други журналисти. Целта била с имиджа си на интелектуалци и умението да говорят те да представят ГЕРБ с ясен и различен от досегашния език от трибуната на парламента. И, разбира се, да привлекат периферия към твърдия партиен електорат в предизборната кампания.

На предишните парламентарни избори Ивайло Цветков-Нойзи бе лице на дясната коалиция “Нова република”.

Водещите на спрялото вече предаване “Плюс-минус” по Нова телевизия Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, които са и видни икономисти, може също да са част от изборните листи.

Именно пред тях двамата и други млади икономисти през юни миналата година Бойко Борисов настоятелно заговори за проветряване на листите за предстоящия вот.

“Проветряване, повече нови лица, нови хора, които да мислят с главите си. Дето се вика, 10-15 години нямаше голямо значение дали са на отделните градове. Сега има вече много голямо значение, а и в тази нова политическа ситуация на популизъм буквално си трябват авторитети”, каза премиерът.

Официално проветряването на листите на ГЕРБ се случва с номинации от местните структури и одобрение на ИК на ГЕРБ. Всеки партиец имаше правото да предложи 3 имена.

Неофициално с тази задача са се заели бившият финансов министър Владислав Горанов и директорът на Института за дясна политика Георги Харизанов.

Горанов слагал водачите на листите, а Харизанов добавял новите лица.

За този слух пръв проговори бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Харизанов категорично отрече да има каквото и да било общо с бъдещите депутатски листи. “Няма да ставам депутат. Не желая да ставам депутат. Няма да водя листи, да съставям листи, да участвам в листи и да чакам гората да се разлисти”, написа Харизанов в края на януари във фейсбук.

Противно на това обаче само преди седмица той заяви пред БНР, че е добре запознат с листите на ГЕРБ, като посочи, че нови лица ще има и ще са популярни имена.

“Неизвестни не. Може би нови в политиката, но не неизвестни”, бяха точните думи на Харизанов.

Категорични засега са близо половината от водачите в изборните райони. Както вече “24 часа” писа, Борисов залага на министрите си.

Премиерът освен в 25-и МИР в София по традиция ще поведе и в Пловдив (в пряка лидерска битка и на двете места с Корнелия Нинова). Томислав Дончев отново е в 23-и МИР в София и родното си Габрово. Третият двоен водач е здравният министър проф. Костадин Ангелов - Варна и Велико Търново. И друг министър, влязъл в управлението като експерт и доскоро външен за ГЕРБ, става водач - социалната Деница Сачева в Добрич. Тя обаче вече е партиен координатор там. Спортният министър Красен Кралев този път ще оглави в Русе.

Външната Екатерина Захариева ще запази лидерската позиция в Пазарджик, откъдето е родом. Регионалната Петя Аврамова ще е във Враца, в Търговище - Теменужка Петкова, в Ловеч ще е бившият строителен министър, а сега зам. в същото ведомство Николай Нанков. В Сливен повежда земеделската министърка Десислава Танева, в Стара Загора водач ще е Красимир Вълчев, а в Смолян очаквано шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е избирана от там в 4 поредни парламента. Позицията си в Кърджали запазва председателката на парламента Цвета Караянчева, макар да бе вариант и за Пловдив-област. За София-област в такъв случай остава Николина Ангелкова. За финансовия министър Кирил Ананиев бил отреден Перник.

Изненада се очаква в Бургас, където се спрягаше бившата екоминистърка Ивелина Василева, но напоследък се заговори и за депутата Тома Биков. Според други източници обаче възможен водач там е Любен Дилов. Журналистът, писател и бохем определено е морски човек, много запален гмуркач и сред организаторите на уникалната операция по почистването на разлива от нефт от потъналия кораб “Мопанг” през 2018 г. Тогава морска буря разчупи корпуса на потъналия през 1921 г. кораб и от резервоарите му се образува огромно нефтено петно в Бургаския залив.

Самият Владислав Горанов очевидно вече не иска да е под силните прожектори нито в политиката, нито в личния си живот и надали ще се кандидатира. Но колегата му вътрешен министър Младен Маринов, с когото едновременно бяха освободени от Борисов като демонстрация, че ГЕРБ се чисти от сочени за свързани с ДПС министри, щял да участва. Единият вариант бил Младен Маринов да поеме проблемния за партията Благоевград. Там през 2017 г. водач бе Цветан Цветанов, именно той цепна местната структура. Другият вариант бил Плевен, където пък преди 4 г. ГЕРБ издигна ексминистър Ивайло Московски.

“Всяка партия би трябвало да е много щастлива, ако той се съгласи да ѝ бъде кандидат”, каза Харизанов наскоро по адрес на бившия МВР шеф.

В Хасково се очаква друго завръщане- на реабилитирания след добрия резултат на местните избори и делата му срещу Елена Йончева Делян Добрев.

Шефката на парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова пък вероятно ще води в Силистра, откъдето преди 4 г. влезе Горанов. Непотвърдени остават Видин, Шумен и Ямбол. И в трите области партийците не са сред най-сплотените, нито с похвални резултати на местния вот 2019.

Всички структури на ГЕРБ имат забрана да разкриват номинациите. Срокът за издигането на кандидатите изтече на 8 февруари.

Неколцина от СДС влизат в общите листи. Очаква се 5-ата позиция в Пловдив да е за председателя Румен Христов. В София на избираемо място ще е Илия Лазаров.

ГЕРБ и СДС все още не са подписали споразумението си за обща коалиция. Крайният срок за регистрацията в ЦИК е 17 февруари, а листите се внасят до 2 март. Договарянето по места със СДС бави реденето, тъй като структурите на ГЕРБ не си дават избираемите места на партньора със скромна тежест, особено в най-късите листи.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.