Четвъртък, 06 Яну 2022
    
Бизнес Бургас

Наемите на кръчми в Бургас не падат

  15.02.2021 17:16  
Наемите на кръчми в Бургас не падат

Дона МИТЕВА

Много са и площите, които до скоро са работили като ресторанти, и сега се предлагат под наем. Ярък пример за това е, че на тезгяха е сложено съществуванието и на едно от култовите заведения – „При Шопа“. Ресторантът с градина и удобна локация, славещо се с добра кухня – домашно приготвена храна, свежи салати, прясна риба, прясно приготвени охладени меса, агнешки и телешки специалитети, с ароматни горски гъби, е под угрозата да остане в миналото. Мнозина известни бургазлии, а и гости на града обичаха да  присядат по всяко време на денонощието и годината. Човекът, който го разработи и му донесе слава, се е отказал да го работи. Сега наемодателят е обявил месечен наем от 3 хил. лева и търси нов наемател.

Под наем се отдава и бистро в комплекс „Братя Миладинови“. То се намира в жилищна кооперация, снабдена с природен газ. Има възможност за смяна на статута, което ще рече, че може да се използва като магазин, фризьорски салон, рекламна агенция. Месечен наем 1000 лв. Условието на собственика е наемодателят за плати два наема депозит, както и данък смет.

Дава се под наем заведение в Морската градина в Бургас.  То е напълно оборудвано и има 80 места. Дава се под наем бистро ”Кабано”, намиращо се в Борисовата градина. Месечен наем – 1200 лв., а квадратурата на заведението е 90 кв.м. То е оборудвано.

Примерите на обяви за отдаване под наем за сезона или целогодишно могат също да продължат още. Факт е, че в ресторантьорския бизнес нищо не е наред и браншът е разделен заради затварянето на заведенията според това дали те се намират в хотел, или извън него. Едните имат възможност да работят, макар с останалите ограничения за заетост наполовина и спазване на всички противоепидемични мерки на мнозина мениджъри също да не излизат сметките. Защото поддържането на персонал е скъпо удоволствие.А парите от мерките за подпомагане на бизнеса идват бавно и са недостатъчни.

По повод на това, че се набива на очи фактът на зачестили обяви за продажба на площи за заведения, Иван Киров, брокер в Бургас, коментира, че това е само на пръв поглед. И че обикновено винаги е имало подобни обяви. И ако евентуално има завишение, то е много малко. За наемите обаче той е категоричен: „Наемите на търговски площи в центъра на Бургас, а и в целия град няма да са това, което бяха. Тези от собствениците, които не желаят да намалят или да премахнат наема временно, докато отмине кризата, губят. Заради високите наеми на помещенията, а и поради ред причини остават с пустеещи търговски площи. Или си гъвкав, или потъваш в дългове, даже и да си наемодател“. По негови думи, са се увеличили по-скоро обявите за отдаване под наем, отколкото продажбите, защото хората, които са експлоатирали дадените заведения, се отказват.

Примерите могат да са и от други населени места по Южното Черноморие.

По думите на Петко Кичев, също брокер, купувачите в момента са много предпазливи. „Да се купи заведение в Слънчев бряг в момента е равно на самоубийство, но ако се гледа на покупката в дългосрочна перспектива, е добър вариант. Винаги съм казвал, че по време на криза се купува, а не се продава. Продават само тези, които са на зор.“

По думите му, има „хиени“, които са на изчакване – на този етап няма явни признаци на пазара за настъпление на нови играчи на пазара.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кап. Богданов: Дневниците на \
  07.10.2021 10:44      

Товарният кораб "Вера Су" вече 18 дни е блокиран между скалите край Камен бряг.